La UAB coordina el Simposi sobre Teresa Pàmies

SimposiPamies
Coincidint amb el 100 anys del seu naixement, el 8 d'octubre tindrà lloc a Barcelona el Simposi Teresa Pàmies, política, memòria i literatura. Coordinat des del Departament de Filologia Catalana de la UAB, analitzarà l’extensa crònica del seu temps que va fer aquesta prolífica escriptora.

25/09/2019

Amb motiu del centenari del seu naixement, el simposi «Teresa Pàmies, política, memòria i literatura» vol analitzar l'extensa crònica del seu temps que va confeccionar.

Els professors del Departament de Filologia Catalana, Montserrat Bacardí i Francesc Foguet, han coordinat el "Simposi Teresa Pàmies, política, memòria i cultura", que tindrà lloc el dimarts, 8 d'octubre, a l'Institut d'Estudis Catalans.

És un simposi -organitzat per l'Ajuntament de Balaguer, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institució de Lletres Catalanes i la Socitat Catalana de Llengua i Literatura (IEC)- on hi col.labora en l'organització, entre d'altres, el Departament de Filologia Catalana de la UAB i el grup de recerca de la UAB GETCC (Grup d'Estudi de la Traducció Catalana).

La conferència inaugural, a les 10 del matí, anirà a càrrec de l'escriptor i fill de la Teresa Pàmies, Sergi Pàmies. A llarg de la jornada hi haurà conferències de Montse Barderi, Paola Lo Cascio, Lluïsa Julià, Enric Balaguer, Anna Esteve, Simona Skrabec, Marta Nadal, Margarida Aritzeta, Mercè Picornell i tancarà la jornada l'escriptora Maria Barbal.

Tots ells parlaran de l'obra de Pàmies des de diferents vessants i faran aportacions sobre el recorregut d'aquesta escriptora que es va caracteritzar per tenir un compromís polític i social inequívoc.

L’obra de Teresa Pàmies (Balaguer, 1919 –Granada, 2012) reflecteix la pròpia trajectòria vital i la de tota una generació que va patir la guerra i les conseqüències d’una llarga dictadura. Compromesa políticament amb el comunisme, va viure exiliada a Mèxic, Belgrad, Praga i París, fins que el 1971 va tornar a Catalunya, amb el primer llibre, Testament a Praga (1971).

A partir d’aleshores, va col·laborar en nombrosos mitjans de comunicació i va publicar novel·les, memòries, dietaris, llibres de viatges…, sempre amb un pòsit autobiogràfic manifest i amb un compromís polític i social inequívoc. Amb motiu del centenari del seu naixement, el simposi «Teresa Pàmies, política, memòria i literatura» vol analitzar l’extensa crònica del seu temps que va confegir.

PROGRAMA DEL SIMPOSI