La UAB, amfitriona de les lligues de debat de la Xarxa Vives

EquipGuanyador2019

La UAB serà enguany, per primera vegada -com a universitat que presideix la Xarxa Vives- l'amfitriona de les fases finals de les dues lligues de debat que organitza aquesta xarxa: la de secundària i batxillerat (del 30 de març a l'1 d'abril) i la universitària (del 4 al 7 d'abril). Els debats, que tindran lloc a la Sala Teatre i a l'Escola de Postgrau, seran retransmesos en directe.

22/03/2022

L'equip de la UAB ha estat guanyador de la Lliga Universitària de la Xarxa Vives els anys 2013, 2015 i 2019.

Entre el 30 de març i el 7 d’abril tindran lloc a la UAB les fases finals de les Lligues de Debat de Secundària i Batxillerat, i Universitària, que debatran al voltant de les preguntes "Cal posar límits a la ciència?” i “És necessària una indústria farmacèutica pública a la Unió Europea?”, respectivament. Aquestes competicions d'oratòria que organtiza la Xarxa Vives d'universitats entre l'alumnat estan considerades de les més importants del sud d'Europa.

La inauguració de la lliga de secundària serà el dimecres, 30 de març, a les 15.30 hores, a la Sala d'actes de l'edifici Rectorat, i la competició començarà a les 17 hores amb debats simultanis a la Sala Teatre i a l'Escola de Postgrau, amb un debat final l'1 d'abril a la Sala Teatre a les 13h, mentre que la universitària s'inaugurarà el 4 d'abril a l'edifici Rectorat, a les 10h, i la competició s'iniciarà a les 11.00h, a la Sala Teatre, amb el debat final el 7 d'abril a les 15.30h. Tots els debats seran retransmesos en directe pel canal Youtube de la Xarxa Vives, amb la col.laboració de la televisió UAB Media.

Pel que fa a la lliga de secundària i batxillerat, en aquesta edició en els debats hi participaran els 15 equips guanyadors d'Andorra, Catalunya i País Valencià, de les fases locals en cadascuna de les universitats que hi han participat . Els debats finals, que aquests dies tindran lloc a la UAB, s'han organitzat en forma d'eliminatòries, semifinals i final. A cada debat hi ha un jurat format per professorat i experts en comunicació i oratòria. En total, seran tres dies sencers amb més de 30 debats al voltant de la pregunta "Cal posar límits a la ciència?".

Aquesta és la competició d'oratòria més important al sud d'Europa que enguany ha aplegat la participació de 5.000 estudiants de 165 centres d'Andorra, Catalunya i País Valencià. Aquest volum d'estudiantat implicat es recull de la participació dels centres que preparen i seleccionen a les aules els equips participants a les 15 fases locals. 

La UAB en les lligues de debat

La UAB fa més de 10 anys que participa en les lligues de debat de la Xarxa Vives, i n'ha estat guanyadora en la modalitat universitària en els anys 2013, 2015 i 2019. Gaudeix d'una cultura molt consolidada al voltant dels debats, donat que compta amb el Grup d’Argumentació i Debat UAB, un col·lectiu d’estudiants especialitzat en la participació de debats acadèmics, ensenyament de cursos d’oratòria, entre altres activitats relacionades amb el món dels debats.

La finalitat de les lligues de debat és debatre durant una setmana sobre un tema polèmic i d’actualitat amb l’objectiu de fomentar l’ús de la paraula i potenciar capacitats com el treball en equip, l’argumentació i la posada en escena i la relació amb estudiants d’altres centres d'ensenyament o universitats.

L'organització de les lligues de debat és una de les accions que es duen a terme durant la presidència del rector de la UAB, Javier Lafuente, d'aquesta xarxa, una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats. Lafuente substitueix des del mes de març al rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot Giner, com a nou president de la Xarxa Vives d’Universitats complint així el calendari rotatiu de presidències de la institució. A la UAB, l'organització de les lligues la coordina la Unitat de Dinamització Comunitària.

Equip UAB de Secundària i Batxillerat

L'equip del centre Manyanet Sant Andreu, que va ser  el guanyador de la fase local de la VIII Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats a la UAB, que va tenir lloc del 21 al 25 de febrer, representarà a la UAB. Està format per Amàlia Alòs, Esteban del Campo, Ingrid Fernández, Marina Regaña i Javier Hernández (capità). Va guanyar d'entre una vintena d'instituts i centres de secundària que van debatre al voltant de si cal posar límits a la ciència. Aquest equp es va haver d'enfrontar a la resta d'equips formats per estudiants de 4t d'ESO, Batxillerat i cicles formatius d'una vintena de centres del Vallès Occidental, Vallès Oriental i Barcelona ciutat. En el debat entre els dos finalistes -celebrat el divendres, 25 de febrer-, Manyanet Sant Andreu (Barcelona) va véncer a l'altre finalista, l'Institut Ramon Casas i Carbó (de Palau-solità i Plegamans). 

Equip UAB universitari

L’equip universitari que representarà a la UAB està format per Caterina Sabán, Samir Rezali, Denís Montoya, Laia López, Gerard Prats i Marc Oriol Crespí, que fou el guanyador de la fase local de la Lliga de debat universitari de la UAB 2022, que es va fer del 28 de febrer al 3 de març a la Sala Teatre de la UAB, on hi van participar una quinzena d'equips de l'Autòmoma que van debatre al voltant de si és necessària una indústria farmacèutica pública a la Unió Europea.

La Xarxa Vives

A més d'aquestes lligues ja consolidades, la Xarxa Vives llançarà enguany la primera prova pilot de la Lliga de Debat Sènior incorporant així l’estudiantat més gran de 50 anys a l’activitat. En aquesta tercera modalitat, que tindrà lloc al maig, la pregunta a debatre serà “Cal que el poder públic controli els mitjans de comunicació?

 

Xarxa Vives d'Universitats

Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

Lliga de Debat Universitària

 

Blog de la Lliga Debat UAB

 

La competició es retransmetrà en directe a través del canal de youtube de la Xarxa Vives: 

 


 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat