La UAB agraeix "el compromís amb la igualtat de gènere i els drets de les dones" de Margot Pujal

Margot Pujal

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha lloat "el compromís que ha demostrat amb la igualtat de gènere i els drets de les dones" la professora Margot Pujal, del Departament de Psicologia Social, en l'acte institucional que ha tingut lloc avui en commemoració del Dia Internacional de les Dones Treballadores. Lafuente ha destacat que la defensa de "valors i principis que caracteritzen la nostra universitat" en la trajectòria de Pujal.

06/03/2024

La docent homenatjada en aquesta dinovena edició de la celebració institucional del 8 de març ha evocat els orígens del seu interès per "conèixer pels mecanismes psíquics del poder" condicionada per pertànyer a una generació marcada pels esdeveniments de la Guerra Civil i la postguerra i per haver hagut de "sobreviure en un mercat de treball profundament patriarcal i precari". I ha relatat a continuació la seva trajectòria acadèmica a la UAB des de la seva incorporació al Departament de Psicologia Social l'any 1984, quan va començar la seva col·laboració amb el professor Tomás Ibáñez.

Segons ha explicat Pujal, la seva línia principal de recerca s'ha centrat en dos aspectes: "els processos de subjectivació binària relacionats amb la producció psicosocial d'indentitats autocentrades i individualistes, i les relacions entre el gènere i la salut tot partint del gènere binari com un factor de risc desigual pel patiment psíquic i la salut". Ha expressat el seu agraïment al Departament de Psicologia Social de la UAB, als grups de recerca Des-Subjectant i LIS, a l'Observatori per a la Igualtat i al conjunt d'estudiants i persones col·laborades en general que "han fet possible" el seu trajecte. I ha reivindicat que "ens toca seguir treballant perquè la percepció involutiva, creixent avui dia, que 'el feminisme ha arribat massa lluny' es transformi en un motiu real de celebració d'igualtat, diversitat i de justícia epistèmica".

En la seva intervenció, el rector Lafuente reafirmat el "ferm compromís per impulsar polítiques d'igualtat i d'inclusió" de la Universitat i "avançar cap a una universitat feminista" amb "la complicitat i l'esforç" del conjunt de la comunitat universitària. Segons ha explicat, "la UAB és una universitat pionera i de referència en la defensa dels drets de les dones i la igualtat de gènere", tot recordant la creació de l'Observatori per a la Igualtat l'any 2005, el primer de les insittucions d'educació superior d'arreu de l'Estat, i la posada en marxa dels plans d'acció per a la igualtat entre dones i homes l'any 2006.

Lafuente ha aprofitat per agrair la tasca desenvolupada per l'Observatori i ha recordat que "enguany finalitza la implementació del quart pla d'acció per a la igualtat de gènere de la UAB i ja s'ha iniciat el procés d'elaboració del cinquè". En aquest sentit, Maria Prats, directora de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB, ha detallat alguns dels principals resultats obtinguts en la diagnosi realitzada de cara a la concreció d'aquest cinquè pla d'acció per a la igualtat de gènere. I la secretària general de la UAB, Esther Zapater, ha explicat que, des del 2023, un grup de treball està dissenyant en un primer pla d'igualtat en matèria laboral que formarà part del cinquè pla d'igualtat de gènere de la Universitat. Zapater ha resumit les accions realitzades per l'Observatori i altres entitats com la Unitat de Psicogènere en matèria de sensibilització i d'atenció a la comunitat universitària, i ha expressat el seu agraïment a totes les persones i agents implicats en les polítiques de igualtat de la institució: "sense vosaltres -ha afirmat-, tota aquesta feina seria impossible".

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Igualtat de gènere
  • Educació de qualitat