La UAB acull una jornada sobre One Health

One Health

L’Hotel Exe Campus, a la Vila Universitària de la UAB, ha acollit una jornada sobre One Health, amb la presència del Conseller de Salut, Josep Maria Argimon. L’acte ha estat organitzat pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya amb la col·laboració del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i la UAB.

30/03/2022

Avui dimecres, dia 30 de març, ha tingut lloc la primera Jornada One Health que organitza el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, amb la col·laboració del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i la Facultat de Veterinària de la UAB, a l’Hotel Exe Campus, a la Vila Universitària de la UAB. Aquesta primera jornada ha comptat amb la intervenció del Conseller de Salut, Josep Maria Argimon; Ricard Parés, president del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya; Javier Lafuente, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; Joaquím Segalés, professor del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la UAB i investigador del CRESA; Laila Darwich, directora del Màster de Zoonosi – One Health de la Facultat de Veterinària de la UAB; i Maite Martin, degana de la Facultat de Veterinària de la UAB.

El conseller Argimon ha recordat que "ja fa un parell de dècades que el concepte One Health es va posar sobre la taula, però ara cal posar-se a treballar. La pandèmia de SARS-CoV-2 ha estat un exemple de la seva importància. Els canvis ambientals poden afavorir el pas dels patògens dels animals cap als humans, i no es pot tenir èxit en els objectius de salut només des de la medicina, sino que cal un enfocament holístic", ha manifestat.

Al llarg de la jornada s'ha presentat la comissió científica One Health, formada pels experts Bonaventura Clotet, Laia Darwich, Lorenzo Fraile, Maite Martin, Maria Àngels Calvo, Natàlia Majó, Tomàs Montalvo i Tomàs Pumarola; els quals han debatut sobre les zoonosis emergents que representen un risc per a la salut pública.

One Health

One Health és un concepte que es va anomenar formalment per l’OMS, la FAO i l’OIE l’any 2010 amb l’objectiu d’abordar els problemes de salut humana, salut animal i mediambiental des d’una perspectiva integradora, col·laborativa i transdisciplinària. És una forma de treball cada vegada més acceptada, ja que reconeix les interconnexions entre persones, animals i medi ambient.

La globalització, l’emergència climàtica i els canvis en el comportament humà donen moltes oportunitats als patògens per colonitzar nous territoris, nous hostes i evolucionar cap a noves formes. La resistència als antibiòtics o la pandèmia de SARS-CoV-2, confirmen la validesa i rellevància del concepte One Health.

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya considera necessari treballar des d’aquesta perspectiva i per això es va constituir la Comissió One Health, el novembre del 2020. Està formada per experts interdisciplinaris per afavorir i fomentar sinèrgies entre diferents àrees d’expertesa i enriquir els coneixements i les formes d’abordar els reptes actuals. Es tracta de millorar de forma contínua i simultània la salut pública, l’animal i la mediambiental.

Enllaç al programa en pdf

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Vida terrestre
  • Vida submarina
  • Salut i benestar
  • Consum i producció responsables
  • Aigua neta i sanejament
  • Acció climàtica