La Sala de Juntes de la facultat va acollir un taller sobre ciència oberta
El passat 7 de febrer de 2023 es va celebrar a la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia una xerrada on Núria Álvarez va parlar de la ciència oberta i totes les implicacions i innovacions que suposa aquesta nova forma de fer recerca.
13/02/2023
La ciència oberta, tal com es va dir a la xerrada, és un nou paradigma per a la recerca científica amb implicacions i afectacions al cicle de la recerca i als seus grups d'interès. Millora la ciència facilitant la transparència, obertura, treball en xarxa i la col·laboració entre investigadors. Després de definir aquesta nova ciència, la Núria Álvarez va explicar els pilars fonamentals (accés obert, dades de recerca, avaluació en obert, recursos educatius, ciència ciutadana) i els seus avantatges, i finalment va parlar de les eines d'ajuda i de finançament que té la UAB per tal de publicar en accés obert.
En concret, pel que fa a plataformes que té la UAB per als investigadors que volen publicar en accés obert, tenim el DDD (que recull i dona accés als documents de recerca, docència i fons patrimonial de la UAB), EGRETA (fa referència els resultats del PDI), CORA RDR (recull i dona accés a dades de recerca)
A més, hi ha finançament per a publicar a la UAB en accés obert com els acords transformatius amb els editors de revistes per CRUE/CSIC amb Elsevier, Wiley, SpringerNature i ACS on el finançament és del 100%. A més, també hi ha descomptes per a publicar en accés obert amb Elsevier, Frontiers, MDPI, SAGE, EMERALD entre d’altres on el percentatge varia segons l’editorial.
Tal com diu la ponent, "és una forma de trencar amb la imatge típica d'investigador tancat, per tal d'obrir-la a molts experts i inclús diferents instituts de recerca o universitats. Per tant, incentivar aquesta idea de l'obertura científica".
Finalment, la xerrada va acabar amb un debat on es van fer preguntes i reflexions sobre aquest nou paradigma amb els i les assistents.
Per a més informació sobre la ciència oberta, dirigiu-vos a la següent pàgina del Dipòsit Digital de Documents de la UAB.