'La retraducció, entre l’inconformisme i la canonització' a les IX Jornades sobre Traducció i Literatura

Ploma i paper

El 14 i el 15 d'octubre del 2020 s'han celebrat les IX Jornades Jordi Arbonès sobre Traducció i Literatura, centrades en l’estudi del fenomen de la retraducció i el seu impacte en les lletres catalanes contemporànies. Es poden seguir en directe al canal de YouTube de la Facultat de Traducció. 

15/10/2020

Les relacions entre traducció i cànon es concreten en l’anàlisi de la recepció i les retraduccions d’autors com Baudelaire, Stevenson, Ibsen, James Joyce, Kavafis o Walter Benjamin.

Les IX Jornades Jordi Arbonès sobre Traducció i Literatura s'han plantejat, com a punt de partida, una sèrie d’interrogants com ara:

  • Quin tipus d’obres es retradueixen?
  • Qui se n’encarrega?
  • Amb quines premisses i criteris?
  • Quin tipus d’editorials les promouen?
  • Com són rebudes?  Van acompanyades de paratextos?

Són preguntes que responen a les polítiques de traducció, emmarcades en uns contexts històrics, socioculturals i ideològics concrets.

Combinant les perspectives diacrònica i sincrònica, el concepte de retraducció s’estudia des d’un sentit ampli, a la manera de Berman (1990), com un espai de traducció, o de Lefevere (1992), com a reescriptura.

Els ponents -Bel Olid, Simona Srabec, Joaquim Sala-Sanahuja, Carolina Moreno, Vicente Fernández, Joaquim Mallofré, Montserrat Franquesa, Joan Sellent, entre d'altres- són reconeguts especialistes en la matèria, els quals han entomat el repte d’acarar-s’hi des d’una mirada nova i una perspectiva multidisciplinar.

Les Jornades Arbonès 2020 han tingut lloc a la Sala Jordi Arbonès de la FTI el 14 i el 15 d'octubre. S'han retransmès en directe al canal de YouTube de la Facultat

Les jornades s'han organitzades per la Càtedra Jordi Arbonés, el Grup d'Estudi de la Traducció Catalana Contemporània, el Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental i la Facultat de Traducció i d'Interpretació de la UAB.

Més informació: Programa de les IX Jornades Sobre Traducció i Literatura

 

Notícies relacionades

Totes les notícies