La nova Llei de la ciència de Catalunya

El passat 14 de desembre de 2022 el Parlament de Catalunya va aprovar la nova Llei de la ciència de Catalunya. Aquesta té per objecte garantir una ciència al servei de la societat que posi èmfasi a la innovació, sostenibilitat, cohesió social i equilibri territorial.
16/01/2023
La Llei de la Ciència apovada el passat 14 de desembre pel Parlament de Catalunya enforteix el model propi català R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació) amb eines jurídiques i econòmiques per tal de considerar-lo com a un model prioritari i d'interès general. Aquesta llei es basa en la idea que la principal força investigadora a Catalunya rau en les universitats públiques i que per tant, s’ha d’incrementar la inversió pública d’aquestes.
L'objectiu principal és donar estabilitat a la recerca i tot el personal que en forma part. Aposta per lluitar per la igualtat de gènere i incentivar la ciència oberta, per tal d'obtenir transparència en aquesta. Promou accions per tal de fer efectiva la igualtat entre homes i dones en l'àmbit de la ciència, tal com es pot veure en l'article 7 al punt 1 "els agents del sistema de recerca, desenvolupament i innovació del sector públic s'han de dotar d'un pla d'igualtat de gènere en l'àmbit de la recerca" amb la finalitat d'eliminar la bretxa de gènere tot respectant la maternitat, la criança i la conciliació de la vida personal, familiar i professional. A més d’incloure altres col·lectius poc representats.
A més, es protegirà el percentatge d'inversió de la Generalitat en termes de recerca fins a l'any 2031 en l'1% del PIB i aposta per incrementar el finançament públic i privat de la recerca en 305 milions d'euros.
Els professionals de la ciència veuran com la llei impulsa i finança mesures d'estabilització i mobilitat, com pot ser la consolidació de les plantilles estructurals, incorporar representants dels treballadors als òrgans de govern dels centres de recerca de Catalunya, avançar cap a l'estabilitat, enfortir les condicions de treball.
En concret, hi ha certs articles que són interessants de destacar com és el cas de l'article 27, Adscripció de personal docent i investigador, on aquest personal ,mitjançant un conveni d'adscripció, pot obtenir un complement (d'acord amb l'article 72 de la Llei d'universitats de Catalunya) pagat per la universitat i acordat en el marc del conveni. A l'article 48, Recursos humans, se'ns parla de la possibilitat que l'òrgan de govern col·legiat pugui aprovar contractes laborals fixos (d'investigador, de personal tècnic de suport a la recerca...) proveïts per una promoció professional. L'article 30 ,Fons universitari, atorga a les universitats públiques la competència de crear un fons propi basant-se en les capacitats d'assolir romanents de tresoreria.
És important tenir certa obligació pressupostària cap al govern per garantir el finançament de la recerca i això es pot veure a l'article 31 ,Pla d'inversions universitàries, on el govern, en els pressupostos anuals, està obligat a aprovar plans d'inversions universitàries, on hi hagi un capítol específic en el finançament en les infraestructures de recerca. I, com es diu a la secció quarta, article 33 ,Pla estratègic universitari en recerca d'excel·lència, cal una estratègia universitària en recerca per qualsevol dels mitjans què disposa l'Administració de la Generalitat i les universitats, tot mitjançant un acord de govern. A més d’això, els departaments, els instituts de recerca propis i els centres adscrits amb activitat de recerca poden participar en el Pla estratègic universitari en recerca d'excel·lència mitjançant la universitat, i poden rebre una credencial de llur activitat excel·lent en recerca.
Parlant de finançament, a l'article 38 ,Finançament de les universitats públiques, la universitat pública, l'institut propi o centre adscrit amb activitat de recerca ha de rebre finançament estructural d'acord amb la Llei d'universitats de Catalunya, per mitjà d'un contracte programa per a un període de cinc anys. També poden obtenir finançament a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, per mitjà de transferència o convocatòria pública competitiva.
A l'apartat de disposicions addicionals, hi ha l'Especialització estratègica del personal investigador. Aquí, es parla de la possibilitat que les universitats públiques, ofereixin si s'escau, contractes de personal investigador amb perfil acadèmic i dedicació preferent a la docència, recerca o transferència.
Finalment, s'han canviat l’apartat de les deduccions. Concretament, s'ha modificat l'apartat 2 de l'article 14 de la Llei 21/2005, del 29 de desembre, de mesures financeres. On els objectes de deducció són els que es facin a favor de les universitats catalanes, instituts universitaris o altres centres de recerca i que tinguin per objecte el foment de la recerca científica i el desenvolupament i innovació tecnològica. L'import de deducció és del 25% de les quantitats donades amb el límit màxim del 10% de la quota íntegra autonòmica.
Al proper butlletí afegirem a aquest sumari de caire descriptiu la interpretació d’un membre de la facultat de Dret que en farà un comentari més especialitzat. En tot cas, la nova Llei de la ciència anima a reflexionar sobre el paper de la universitat com a institució científica vertebradora del territori.