La història i l'ús de l'audiovisual

Pensar Difondre Història
“Pensar i difondre la història” és un seminari que consta de 6 sessions al llarg del curs de temàtiques diverses. El divendres 15 de novembre la sessió, titulada "La història i l'ús de l'audiovisual", serà protagonitzada per dos doctorands que s'han distingit en l' ús de mitjans audiovisuals per a la difusió de continguts històrics. 

08/11/2019

Pensar i difondre la història” és un seminari que consta de 6 sessions al llarg del curs de temàtiques diverses. En elles un(a) investigador(a) consolidat(da) o un(a) de jove (o tots dos en la mateixa sessió) fan un recorregut per la seva vida acadèmica i intel·lectual, analitzant les seves investigacions i els problemes que han trobat i conclouen amb una llarga estona de debat. El seminari té una forta vocació interdisciplinar i convoca no només a historiadors/es que treballen sobre qualsevol època, sinó sovint també a historiadors de l’art, filòlegs, sociòlegs, antropòlegs i politòlegs. Les sessions van adreçades a doctorands, estudiants de màster i de TFG que troben en les sessions un espai de treball en el qual discutir sobre qüestions metodològiques i historiogràfiques i un espai de reflexió personal i col·lectiva sobre el propi treball. 
 
El divendres 15 de novembre la sessió aborda el tema de l'ús de l'audiovisual en la història i serà protagonitzada per dos doctorands que s'han distingit en l' ús de mitjans audiovisuals per a la difusió de continguts històrics. 
 
Carlo Trombino, doctorand de la Universitat de Palerm, és el director i guionista del documental Furio Jesi - Man from utopia, ja projectat a diversos festivals italians. Aborda la vida de l'estudiós italià de la mitologia antiga Furio Jesi (San Salvario, Torí, 1941- Gènova, 1980) que, tot i haver abandonat voluntàriament l'escola als 16 anys per recòrrer els principals jaciments arqueològics de la cultura antiga, va aconseguir una càtedra a la Universitat de Palerm pel procediment, previst a la llei per qui no tenia un doctorat, de "chiara fama". El documental explora les seves obres, les seves idees i la seva vinculació al partit comunista italià, així com les seves relacions amb el moviment estudiantil italià dels anys 70.
 
Trombino està ara preparant una tesi doctoral sobre el rescat de captius i esclaus cristians al Nord d'Àfrica als segles XVII i XVIII, amb especial atenció a la captivitat femenina. Com a part de la seva tesi, és obligatori que elabori un documental sobre aquest tema.
 
Xavier Juncosa (Barcelona, 1956), director de cine, productor i guionista, ha escrit i dirigit des de 1977 nombrosos curts de ficció i documentals, així com anuncis i sères televisives. Entre el centenar d'obres seves destaquen films com Ma germana (1986-87), Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat de Catalunya 1988, i Gaudí, l'arquitecte de la natura (2001), signat amb el pseudònim de François Gurgui.  També és autor de documentals com, entre d'altres, 6 Arquitectes catalans (1982), La montaña del destino (1991-93), sobre la directora Leni Riefenstahl; Obiettivo: Barcellona (1998), sobre els bombardeigs italians contra Barcelona durant la Guerra Civil; Pasolini, un viaggio in Italia (1999) o diversos migmetratges sobre la vida i l'obra de Manuel Sacristán.
 
En l'actualitat, Xavier Juncosa prepara una tesi doctoral a la Universitat de Barcelona sobre l'administració francesa a Catalunya durant la Guerra dels Segadors (1640-1652).