La figura del guia turístic oficial, de la mà de dos representants d’AGUICAT

Visita AGUICAT
Irma Puebla i Daniel Wilde, dos guies turístics acreditats de Catalunya, han presentat aquest dimarts, als estudiants de 4t del Grau de Turisme en Anglès, les qualitats d’un guia habilitat i les funcions de l’Associació de Guies de Turisme Habilitats per la Generalitat de Catalunya.

20/11/2019

Els estudiants de 4t del Grau de Turisme en Anglès, de l’assignatura “Tourism Products”, han conegut aquest dimarts quina és la tasca de l’Associació de Guies de Turisme Habilitats per la Generalitat de Catalunya (AGUICAT).

AGUICAT és una institució que vetlla per a un turisme responsable i de qualitat al territori i ofereix formació i eines de recurs als guies turístics habilitats. A la sessió, dos representants de l’associació, Irma Puebla i Daniel Wilde, que són guies habilitats per la Generalitat de Catalunya, van explicar als alumnes quins són els avantatges de contractar un professional acreditat.

Un dels objectius de l’entitat és que els tours turístics no es tornin un element intrusiu per a la població local. Per aquest motiu, AGUICAT va crear un codi de bones pràctiques que milloren la experiència dels visitants i garanteixen un servei de qualitat que no altera l’activitat de l’espai. Els dos representants van posar alguns exemples, com ara l’ús de sistemes de guies inalàmbrics (audio whispers) o saber trobar altres espais per adaptar-se a un indret si està massificat.

Hi ha altres elements que diferencien a un guia turístic habilitat d’un altre que no ho és, i és que els professionals que han superat l’examen oficial tenen accés directe a tots els monuments i espais turístics. Aquest és el motiu pel qual les institucions patrimonials i museístiques ofereixen formació constant als guies acreditats, ampliant i actualitzant la informació que donaran aquests.

Una altra qualitat és que, contràriament als free tours, un guia privat també realitza gestions amb antelació per adaptar-se a les necessitats dels clients, ja sigui contractant serveis complementaris com un transport privat, o reservant les entrades a les atraccions turístiques. És un modus operandi que personalitza encara més la visita i li aporta un valor afegit a l’experiència.

Finalment, per tal de veure la tasca d’un guia habilitat “sobre el terreny”, els dos representants van oferir als estudiants una visita guiada al Parc Güell, que es realitzarà aquest mes de desembre.

No és la primera vegada que representants de l’associació venen a l’Escola. A l’abril de l’any passat, el centre va celebrar una jornada sobre guiatge i patrimoni cultural on es va debatre sobre els models d’acreditació i la tasca dels guies habilitats al territori.