La facultat us proposa regals de Nadal

Arribem a les festes de Nadal amb un context amb certes problemàtiques mundials que no s'han resolt com per la guerra d'Ucraïna. Degut això, ens pot sorgir la pregunta de què podem fer aquest Nadal per ajudar en qualsevol àmbit o què podem comprar relacionat amb els nostres graus per aquestes festes?
21/12/2022
Davant la situació de guerra, urgència, dolor i angoixa que està patint el poble ucraïnès s'ha incrementat les persones que ajuden en aquests països mitjançant un voluntariat o una donació. Per exemple, tenim el cas de Remar, una ONG la qual s'ha desplaçat cap a la frontera amb Ucraïna per portar ajudes, com per exemple sanitàries o alimentàries, a les víctimes que fugen de la guerra buscant altres països al voltant. En aquest conflicte l'ONG mencionada per exemple opera a la frontera de Romania amb Ucraïna, a Chernivtsí, un poble on s'han instal·lat tendes de mil metres quadrats per donar aliments i productes de primera necessitat diàriament a milers de persones.
Hi ha diferents formes d'ajudar en aquest conflicte i una d'elles és fer un voluntariat. Segons Remar, el cost és de vint euros incloent l'allotjament, menjar i desplaçament. Les nits es passen en habitacions compartides i instal·lacions cedides pel mateix país. El procés per a apuntar-te al voluntariat consta d'un procés d'inscripció on s'ha de compartir el teu Curriculum vitae, les dates concretes que t'ofereixes per al voluntariat (que han de ser de com a mínim dues setmanes), el bitllet d'avió amb les hores concretes perquè et recullin... A més, l'ONG obliga a tenir una assegurança de viatge per a tots els voluntaris. No obstant això, si no es pot viatjar a la zona a ajudar, es pot fer recollida de material d'emergència des del lloc de residència o col·laborar econòmicament amb l'import que es desitgi per anar directament destinat a la causa dins del programa REMAR S.O.S.
També,com cada any, s'ha celebrat La Marató de TV3 que aquest any 2022 ha estat dedicada a recaptar fonts contra les malalties cardiovasculars, que és la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals en la salut pública. Aquesta fundació, creada el 1996, aquest any s'ha centrat en totes les malalties que afecten el cor i és sistema vascular (artèries i venes). Aquestes malalties són el 32% total de les defuncions mundials i a més es sumen al seu caràcter crònic, la qual cosa afecta la qualitat de vida dels pacients. En aquest cas, la forma de col·laborar es basa també en la donació de l'import desitjat pel donant o el voluntariat. El procés per ser voluntari es centra en una inscripció per participar en un sorteig de les places disponibles. Un requisit mínim és que siguis major de divuit anys. Les funcions que es realitzen són molt àmplies com l'atenció telefònica, ser cap de taula, separador, estar al servei d'ordre, estar al servei d'àpats, fer de missatger, estar al servei d'atenció als convidats.
De cara a llibres que podem regalar (o auto regalar-nos) aquest Nadal relacionats amb les ciències socials, trobem per exemple el llibre de Vicent Torrent Centelles titulat “Sobirania Musical”. Aquest llibre es centra a explicar-nos si és possible mantenir la nostra tradició musical en el context actual dominat per la cultura de la globalització i estandardització. Ens parla sobre el present i el futur de la nostra música tradicional. També, en el context que tenim amb l'auge dels neo-feixismes a Europa, s'ha publicat un llibre titulat "Ellos, los fascistas. La banalización del fascismo y la crisis de la democràcia" escrit per Javier Rodrigo i Maximiliano Fuentes. En aquest llibre se'ns detalla el ressorgiment i popularització del terme "feixista" per conceptualitzar els moviments polítics actuals com el creixement dels partits d'ultradreta i la consagració de les democràcies liberals. Se'ns desgranen les noves narratives que estructuren els debats polítics i s'estudia les semblances amb els fenòmens polítics nacionalistes i xenòfobs actuals amb els del segle passat.
Finalment, en el context de transició energètica, Francesc Reventós Puigjaner va publicar un llibre titulat "Transició energètica: què és urgent?, què és important?" En aquest llibre se'ns aborda la problemàtica energètica i se'ns emfatitza la necessitat de tenir una aproximació multidisciplinària que ens permeti abordar-la tenint en compte la seva dimensió mundial. Per parlar d'energia no només hem de conèixer la tecnologia, sinó també hem de tenir present la ciutadania. Es necessita tenir visions en experts d'altres àmbits com la sociologia, sostenibilitat, climatologia...
Per tant, ja teniu feina per aquestes festes! Tant des d'un àmbit més d'intervenció i activisme social com més per desenvolupar el teu coneixement propi. Des de la facultat, us desitgem molt bones festes i un bon any 2023!