La Facultat participa en la lectura de "Psique i Cupido" per celebrar Sant Jordi

Roses sobre un paper

El dia 22 d’abril entre les 10:30 i les 13:00 professorat, alumnat i PAS de diferents centres de la UAB faran una lectura continuada a l’Auditori del que és considerat el primer conte de la literatura occidental, “Psique i Cupido” de Luci Apuleu.

21/04/2021

Les facultats de Filosofia i Lletres, Biociències, Ciències de la Comunicació, Ciències de l’Educació,  Ciències Polítiques i Sociologia, Dret, Economia i Empresa, Psicologia i Traducció i Interpretació organitzen i participen en una lectura de “Psique i Cupido”, de Luci Apuleu, una de les obres que ha tingut més impacte en la cultura occidental des de la seva publicació. 

En l’acte, que tindrà lloc el 22 d’abril entre les 10:30 i les 13:00, per part de la nostra facultat hi participaran la degana Maria José Recoder, la vicedegana d’intercanvis, de Pràctiques i de Treballs de Finals d’Estudis Carme Ferré i el professor David Paloma.

El conte

La història d’amor, que constitueix la part central de “L’ase d’or o Les Metamorfosis” escrites per Luci Apuleu, està protagonitzada per Psique, una noia víctima innocent de la gelosia de Venus que és condemnada a ser devorada per “un monstre cruel, ferotge i viperí, que, volant pels aires amb les seves ales, turmenta tothom i consumeix tota criatura vivent amb les seves flames”. Res no serà el que sembla.

Psique, amb prou feines sortida de la infantesa, és una de les heroïnes de la literatura antiga amb més caràcter, semblant a Dido, Antígona, Medea, Electra o Fedra. Amb un objectiu ben clar, serà capaç d’aconseguir-lo malgrat totes les dificultats. La principal, baixar a l’Hades i tornar-ne sana i estàlvia. Així s’assimila als pocs dels seus companys literaris que també aconsegueixen retornar dels inferns: Teseu, Ulisses o Eneas.

El relat té tots els elements dels contes populars de tot temps i tota literatura: la madrastra cruel, les germanes envejoses, el matrimoni desigual i prohibit, l’amant lleig i enigmàtic, la curiositat malsana, la tríada de proves per superar, els éssers meravellosos que procuren ajudar-la, una prohibició que no es pot transgredir, el petó alliberador, etc. Així, sentim ressonar en la seva lletra “La belle et la bête” de Mme. Leprince de Beaumont, “Blancaneus”, “La bella dorment”, “Le serpentin vert” de Mme. D’Aulnoy, “Barbablava”, “La ventafocs” o fins i tot “Lohengrin”.