La facultat organitza una xerrada sota el títol "Veus de Rússia per la pau"

Xerrada Veus de Rússia per la Pau

La Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia va dur a terme, el dimecres 22 de març, una xerrada amb el títol “Veus de Rússia per la pau”, en què diversos ponents russos i ucraïnesos van donar la seva perspectiva sobre la guerra i van mostrar el seu rebuig.

 

27/03/2023

La Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia va acollir el dimecres 22 de març, la xerrada “Veus de Rússia per la pau”, organitzada per l’associació Rusos Libres, en la que diverses persones russes i ucraïneses van expressar la seva opinió, punt de vista i rebuig davant la guerra que enfronta Rússia i Ucraïna. 

Després de la presentació del professor de la facultat Francesc Serra, la vicepresidenta de l’associació, Julia Tarán va explicar que la intenció del col·lectiu és “dir no a la guerra”. A més, va expressar que “és una guerra d’un règim autoritari que pot instal·lar-se a qualsevol país del món si no es respecten normes de la democràcia, els drets humans i valors universals”. Tanmateix, va explicar la seva perspectiva, que és la d’una persona Russa que ha viscut vuit anys a Ucraïna, ja que es va casar amb un home ucraïnès, amb qui va tenir fills. Ella va dir que se senten culpables de “tancar els ulls i mirar cap a altres bandes. Ho teníem davant els ulls, però no vam ser capaços de reconèixer els símptomes”.

Tarán va considerar que es tracta d’una “guerra premeditada” i que Putin “vol poder i és molt calculador”. Va afegir, que “la propaganda Rusa utilitza els ucraïnesos i l’OTAN. Ella va explicar que Rússia difon que la invasió va servir per prevenir un atac de l’OTAN i  “molta gent s'ho creu perquè un 80% de la població no té ni passaport per sortir de Rússia i no ha vist res més”, diu. També va assenyalar que el règim intenta ferir la imatge de la gent ucraïnesa.

A continuació, Michail Vinogradov, un ucraïnès que ha viscut a Rússia va explicar que allà és il·legal parlar de separatisme, que “no hi ha discussió pública”. Tot seguit, va remarcar que “és important donar suport als ucraïnesos voluntaris que lluiten contra el règim de Rússia”.

Després, la russa Anastasia Evsyukova va apuntar que no van poder “preveure la guerra perquè no ens imaginàvem que aquesta pogués ser la realitat”. I, va parlar de la repressió que pateixen els habitants de Rússia: “no es pot dir no a la guerra, no pots parlar lliurement amb la teva parella als restaurants perquè et poden arrestar, com també ho poden fer pels m’agrada que posis a les xarxes socials. 

A més, l’associació va portar xapes, bosses o samarretes, que els assistents van poder comprar en benefici dels damnificats a la guerra.