La facultat ha acollit un acte sobre matrimonis forçats emmarcat en el 25N

Imatge de la xerrada a l'Aula 12 de la facultat

La nostra facultat ha acollit un acte emmarcat en el 25N anomenat Els matrimonis forçats com a forma de violència masclista, diagnòstic, reptes i eines per combatre’ls, organitzat amb la col·laboració del CER Migracions i el Grup d’Estudis sobre Immigració i Minories Ètniques, que han presentat el projecte FM-OUT!

30/11/2022

La Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia ha organitzat l’acte Els matrimonis forçats com a forma de violència masclista, diagnòstic, reptes i eines per combatre’ls, amb motiu del 25N, Dia Internacional en contra de les Violències Masclistes. L’acte ha iniciat amb una introducció sobre la problemàtica dels matrimonis forçats i ha arribat al seu clímax amb la mostra de diverses eines per tal de fer-hi front, creades pel projecte FM-OUT!. 

Els ponents que han intervingut en la sessió, Sònia Parella, Enric Barbet, Thales Speroni, Romina Tavernelli i Mireia Pont, que formen part de CER Migracions i el Grup d’Estudis sobre Immigració i Minories Ètniques, han emfatitzat que un matrimoni forçat és “una violació dels drets humans” i que es tracta de violència de gènere, i no només hi té a veure el conjugue, sinó que tant la família com els factors de l’entorn poden ser mecanismes de persuasió i coacció. 

També s’ha remarcat que no s’ha d’atribuir com un problema exclusiu dels països àrabs, perquè per exemple a Amèrica Llatina, una de cada cinc nenes pateix aquesta classe de violència. “La denúncia és només la punta de l’iceberg”, diuen, ja que és difícil de comptabilitzar el nombre de casos reals. A Catalunya existeix una entitat pionera a l’Estat espanyol en l’acompanyament de les possibles víctimes anomenada Valentes i acompanyades.

Després de la presentació de la problemàtica, s’ha procedit a l’explicació de les diferents eines creades per FM-OUT! per combatre els matrimonis forçats. Es tracta d’un storyboard informatiu, un e-learning course format per diferents mòduls amb materials infogràfics, audiovisuals i activitats interactives, i uns vídeos per ser visualitzats amb ulleres de realitat virtual. 

Aquesta part de realitat virtual serveix per a generar empatia a través de tres vídeos i “aborda l’inici del matrimoni, la tensió i la reproducció intergeneracional”, apunta Thales Speroni, que afegeix que “la intenció és mostrar que hi ha una xarxa de violència i que no només hi ha la figura de l’agressor, sinó que també hi ha la mirada de la veïna, la mare, el pare o el tiet”.

El Projecte FM-OUT! té per objectiu principal dotar de competències i eines els professionals que treballen amb possibles víctimes de matrimonis forçats. Tots els productes de sensibilització sobre els matrimonis forçats que s’han presentat a l’acte estan disponibles al web del projecte.