La Facultat de Lletres commemora la fi de la Gran Guerra (1914-1918)

ActesCommemoracio1GM
El dia 11 de novembre de 1918 a les 5.20h en un vagó de tren situat en un bosc de Compiègne (França) es va firmar l’armistici entre les forces alemanyes i els aliats, que posava fi provisional a la primera guerra qualificada de mundial.

02/11/2018

Després de 4 anys, tres mesos i 14 dies d’hostilitats, el dia 11 de novembre de 1918 a les 11 del matí va entrar en vigor l’alto el foc entre l’exèrcit alemany i les tropes aliades que havien protagonitzat la Primera Guerra Mundial. La delegació aliada que va firmar l’armistici estava encapçalada pel mariscal Foch (França), comandant de les forces aliades, i el lord de l’almirallat Rosslyn E. Wemyss (Regne Unit); la delegació alemanya ho era pel polític  catòlic antibel·licista Matthias Erzberger, el representant del Ministeri d’Afers Exteriors i ministre plenipotenciari Albert von Oberndorff, el general major de l’exèrcit Detlof S. von Winterfeldt i el capità de vaixell de l’armada Ernst Vanselow. 

El Tractat de Versailles (França), firmat el 28 de juny de 1919, posaria fi oficial a les hostilitats, justament cinc anys després de l’atemptat mortal  a Sarajevo contra l’hereu de la corona austrohongaresa, l’arxiduc Franz Ferdinand, i la seva esposa Sofia, fet que havia desencadenat la declaració de guerra el 28 de juliol següent.

És la primera guerra en què les víctimes es van comptar per milions: entre nou i deu milions de morts i aproximadament vint milions de ferits. La conseqüència geopolítica més important fou la desaparició de quatre imperis (l’austrohongarès, el rus, l’alemany i l’otomà), l’aparició de nous estats i el canvi de fronteres a Europa. La guerra va canviar també el modus operandi tradicional dels exèrcits, i el camp de batalla va ser un camp d’assaig de la guerra química (gas mostassa i altres) i de l’ús de l’aviació i els submarins amb finalitats militars.

La Facultat de Filosofia i Lletres amb la col·laboració del Departament d’Història Moderna i Contemporània, Cultura en Viu i la Biblioteca d'Humanitats commemora la fi d’aquesta massacre amb una sèrie d’actes adreçats principalment a l’estudiantat
 
Exposició
 
“Imatges per al record. La Gran Guerra en postals (1914-1918)”.
Comissària: Àngels Casanovas Romeu.

Produïda: Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859
 
Lloc: Vestíbul de la Facultat de Lletres.

Inauguració: Dilluns dia 12 de novembres a les 13.00h
 
Conferències
 
Dimarts 13 de novembre (13.00h. Sala d’Actes. Facultat de Filosofia i Lletres): M. Marín, "Viure en guerra, sobreviure a la guerra: entre l'entusiasme i el rebuig, una perspectiva antimilitarista".
 
Dilluns 19 de novembre (13.00h. Aula 501. Facultat de Filosofia i Lletres): Fco. Veiga, "1918-1923. Els altres finals de la Gran Guerra".
 
Projecció de films
 

Dimarts 20 de novembre (13.00h): Joyeux Noël. Dir.:Christian Carion. França 2005. Lloc:  Cinema (Plaça Cívica). Presentació a càrrec del prof. M. Marín (Dpt. d’Història Moderna i Contemporània).
 
Dimarts 27 de novembre (13.00h). Un long dimanche de fiançailles. Dir.: Jean-Pietrre Jeunet. França 2004. Lloc Cinema (Plaça Cívica). Presentació a càrrec del prof. M. Marín (Dpt. d’Història Moderna i Contemporània).