La catedràtica Raquel Piqué, guardonada amb la medalla Narcís Monturiol

La catedràtica Raquel Piqué davant les Torres del Coneixement

El Govern ha aprovat la concessió de la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic als professors Raquel Piqué, del Departament de Prehistòria, a Salvador Ventura, del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular, i la placa Narcís Monturiol al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

08/07/2022

La Generalitat ha aprovat aquest dimarts la concessió de la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic a la catedràtica del Departament de Prehistòria Raquel Piqué, a Salvador Ventura, catedràtic del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular de la UAB, així com la placa Narcís Monturiol al Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) per la seva contribució al progrés científic i tecnològic de Catalunya.

Raquel Piqué és Doctora en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), catedràtica del Departament de Prehistòria de la UAB i investigadora ICREA Acadèmia. El seu àmbit de recerca principal és l'arqueologia dels darrers caçadors-recol·lectors i primeres societats agrícoles. Ha estat pionera en la introducció i desenvolupament dels estudis arqueobotànics a Catalunya. Ha desenvolupat un treball fonamental en l'estudi dels coneixements botànics tradicionals i els desenvolupaments tecnològics prehistòrics en relació amb l'aprofitament de les plantes. Des de l'any 2008 és codirectora del projecte arqueològic de La Draga, on la investigació duta a terme ha contribuït a la projecció internacional d'aquest jaciment únic en el context europeu i ha permès desenvolupar línies de recerca innovadores en el camp de l'arqueobotànica.

A més de Raquel Piqué, també ha estat guardonat Salvador Ventura pels seus estudis en el disseny i l'estructura de les proteïnes i les malalties degeneratives. Al mateix temps, el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha sigut reconegut per la seva investigació, la innovació i la docència biosanitària de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Hospital de Barcelona. El centre treballa per identificar i aplicar noves solucions als problemes de salut de la societat i contribuir a estendre-les arreu del món.

A més dels professors de la UAB, rebran també el guardó el físic Àlex Arenas, el pediatre Quique Bassat, la geòloga Isabel Cacho, la historiadora Rosa Congost Colomer, el físic Roberto Emparan, l'enginyer Xavier Oliver i Olivella, l'enginyera Rosa M. Poch Claret i la física Trinitat Pradell i Cara.

Amb aquesta resolució el Govern ha atorgat un total de 301 Medalles Narcís Monturiol i ha premiat amb la Placa Narcís Monturiol 47 institucions des de la instauració del guardó, l'any 1982.

Des de la Facultat volem felicitar a Raquel Piqué per aquest mèrit!