L’evolució del concepte de protecció civil, nou article del prof. Isturitz

14/02/2018
L’article del professor de l’Escola, el Dr. José Julián Isturitz, parla sobre l’origen de la protecció civil considerada com un servei públic des de l’aparició de la primera llei (posteriorment abolida), l’any 1985.
Des d’aleshores, l’autor fa un repàs del paper de les comunitats autònomes, com Catalunya i Euskadi que, a falta d’efectivitat i assignació de competències, van assumir l'operativitat en la matèria. Això crea un xoc de significats entre l’”atenció d’emergències” i la “protecció civil” davant del límit competent entre l’Estat i les comunitats autònomes a l’hora de donar resposta a situacions ordinàries o casos d’excepcionalitat i catàstrofes.
A partir de 1992, però, es dóna “un nou impuls en el concepte actual de protecció civil”, segons Isturitz, amb l’aparició de la Comissió Nacional de Protecció Civil, òrgan catalitzador i “integrador del sistema” entre Administració General de l’Estat i les comunitats.
Per l’autor, apareix una nova concepció en la qual una resposta a una emergència ordinària també “permet solucionar l’emergència extraordinària” en un futur. Aquest fet permet a les Comunitats Autònomes un “nou impuls a la política de seguretat pròpia” i dissenyar equips de coordinació entre serveis d’emergència. L’any 1997, neix el primer Teléfono Único de Emergencias a les Illes Canàries i, l’any 2010, es consolida el primer centre d’operacions del 112 a Catalunya.
Per últim, el Dr. José Julián Isturitz finalitza la peça defensant la consolidació d’un model de gestió d’emergències, tot i que el següent objectiu és que la societat assumeixi una necessària cultura d’autoprotecció.
Consulteu l'article sencer en aquest enllaç, a les pàgines 74-78.