L’Escola acull un seminari sobre la gestió documental i arxivística a la Xina

Seminari PIS
Les professores Sherry L. Xie, Catherine Li i Guanyan Fan, de la Renmin University of China, varen abordar temes com els Pervasive Information System Technology (PIS), l’estat de la e-Administració del govern xinès, o la reglamentació en protecció de dades. El seminari va ser organitzat per FABER i l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya.

07/05/2019

El passat 25 d’abril, es va celebrar el seminari “Disruptives vs Facilitadores: l’impacte de les tecnologies PIS en els documents i els documents de les persones”.

L’esdeveniment va comptar amb la participació de tres professores de la Renmin University of China, que varen incidir en diferents aspectes sobre el panorama referent a la gestió documental i arxivística de la Xina, i en l’impacte de les Pervasive Information System Technology (PIS), com ara la Intel·ligència Artificial (AI), el cloud computing (CloudCom), el big data (BD) o l’Internet de les Coses (IoT) en el sector arxiver.  

A la primera conferència, la professora Sherry L. Xie, va introduir els conceptes i les definicions de documents, records, Pervasive Information System Technology (PIS), entre d'altres. Va deixar palesa la multitud de definicions existents per referir-se als conceptes esmentats en la tradició arxivística xinesa.

A banda, Xie va mostrar les qüestions a tenir-se en compte a l'hora de treballar amb les PIS, bé sigui a través del seu origen (internes o externes a l'organització), o el seu recorregut tecnològic de les diferents plataformes com Blockchain, Cloud, Intel·ligència Artificial, entre d’altres.

Catherine Li, al seu torn, va explicar com la introducció de les TIC i dels sistemes informàtics havia influenciat la gestió pública del govern xinès. La professora va descriure com s'havia legislat en aquest sentit i de quina manera s'havia formulat l’Administració electrònica al país. Li va detallar els diferents canals de difusió utilitzats pel govern en aquest procés de digitalització. S’utilitzen mitjans aparentment informals per difondre contingut governamental, com ara l’ús de We Chat – el servei de missatgeria de text móvil xinès-, en el qual les qüestions de privacitat dels usuaris no mantenen una protecció de dades personals acurada.

La conferència de Guanyan Fan va mostrar l'estat de les institucions judicials xineses i es va centrar en quin és l’ús i la responsabilitat de gestió dels documents electrònics al país, fent incidència en el fet que un dels comptes pendents és la legislació de protecció de dades. La professora va comentar que el model del gestió documental xinès també es troba amb les dificultats inherents de la gestió de documents electrònics, com ara la seva validesa jurídica i la seva preservació. Per això se segueixen imprimint en paper i signant de forma manuscrita.

Finalment, de nou, la professora Xie va voler mostrar quin podia ser l’impacte de la tecnologia en el futur de la professió arxivera. Va exposar el desglossament de les competències dels arxivers per veure quines podien ser suplantades per la tecnologia. Sobresortien aquelles que tenien un caràcter menys mecànic, que són les que poden ser preservades pels arxivers i difícilment substituïbles: el lideratge, la planificació i l'anàlisi.

El seminari va ser organitzat per FABER i l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya.