L’alumni Judit Esteban dinamitza una sessió virtual sobre experiències turístiques sostenibles

Judit Esteban, Feel by Doing, durant una jornada laboral

A la sessió en línia, celebrada el dimarts 27 d’octubre, la fundadora de Feelbydoing va explicar als estudiants la seva trajectòria com a emprenedora i quins elements són necessaris per dissenyar experiències turístiques responsables i de proximitat.

27/10/2020

Judit Esteban, graduada en Turisme i fundadora de l’empresa Feelbydoing, va participar en una sessió virtual EUTDHTestimonial, el passat 27 d’octubre, per donar claus sobre les experiències turístiques sostenibles. 

La professional va començar fa 3 anys Feelbydoing, un projecte emprenedor basat en el disseny i comercialització d’experiències turístiques i responsables pel territori català, amb la finalitat de donar suport i visibilitat a iniciatives, entitats, productes i serveis turístics sostenibles. 

A la plataforma s’hi poden trobar experiències de diversa naturalesa, com ara una ruta de consum ètic per Barcelona, un safari ecocultural pel Delta de l’Ebre, una experiència gastronòmica durant la temporada de la verema, o una visita a un centre de recuperació de primats. 

L’exalumna va començar la sessió explicant com va ser el seu camí cap a l'emprenedoria. Després de formar-se i treballar durant 13 anys en la indústria turística, la professional va trobar entre les oportunitats i mancances la necessitat d’apostar pel turisme de proximitat. 

Per a Judit Esteban, ser emprenedora és una “actitud”, ja que sempre hi haurà alts i baixos: “Aquest any volia dirigir-me a un públic més internacional, però amb l’arribada de la Covid-19 no ha pogut ser”, va explicar. 

La situació d’emergència sanitària ha ajudat al fet que les experiències de turisme local tinguin més demanda, “sobretot aquest estiu, quan tothom acostumava a viatjar a l’estranger”, va assenyalar Judit Esteban que, a part de gestionar Feelbydoing, combina la docència amb l’assessorament a empreses sobre sostenibilitat. 

Activitat pràctica amb els estudiants de Grau

Els participants de la xerrada van haver de pensar, prèviament a la sessió, una experiència turística per oferir a la seva zona. 

Els alumnes varen proposar diverses opcions, com una ruta per Sant Vicenç dels Horts i el Parc Agrari del Baix Llobregat, o un recorregut per la Lleida històrica seguit d’un tast de la gastronomia local, entre d’altres. 

A través d’aquest exercici, la professional va explicar als alumnes quins elements són necessaris per pensar i dissenyar una activitat turística responsable. Per exemple, la tipologia de proveïdors, l’origen i procés de fabricació dels productes, la logística i duració total de l’experiència, i quin tipus d’impacte pot generar l’activitat en l’entorn.

Per a la professional, és necessari seguir fomentant el turisme de proximitat perquè no se’n pot gaudir durant tot l’any, genera un impacte social i mediambiental en el territori, ajuda a desenvolupar l’economia local i a descentralitzar l’oferta turística, promou la cultura local, i conciencia sobre la necessitat de crear activitats més responsables.