Josep Santaló i el Consorci per a la Normalització Lingüística honorats amb la distinció Ad studia humanitatis fovenda de la Facultat de Filosofia i Lletres

10/10/2019
Josep Santaló Pedro
El Dr. Josep Santaló Pedro, deixeble del Dr. Josep Egozcue, és catedràtic d’universitat de Biologia Cel·lular del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia (UAB). Ha estat president de la Comissió d’Ètica en Experimentació Animal i Humana de la UAB, és membre de l’Observatori de Bioètica i Dret de la UB; membre del Grup per a l’estudi i la reflexió ètica sobre la recerca biomèdica del Comitè de Bioètica de Catalunya. Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i membre de Hinxton Group: An International Consortium on Stem Cells, Ethics and Law. És vicerector de Recerca estat de la UAB (2002-2005).
En la concessió de la distinció s’han tingut en compte “els seus nombrosos treballs de reflexió ètica sobre la investigació biomèdica, la seva dilatada docència en els aspectes ètics i d’impacte social de les biociències i la seva implicació en comitès i comissions que vetllen pel respecte als drets humans en l’experimentació biològica ”.
Consorci per a la Normalització Lingüística
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és un ens aprovat pel Govern de la Generalitat l’octubre de 1988. Actualment està integrat per 136 entitats: l’Administració de la Generalitat de Catalunya, 97 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El consorci “té per objecte fomentar el coneixement, l’ús i la divulgació de la llengua catalana; estendre el seu coneixement en l’àmbit de l’ensenyament no reglat, fomentar l’ús del català en tots els àmbits de la societat al territori i contribuir a la divulgació de la llengua catalana en col·laboració amb altres organismes i entitats”. La presidència del Consorci correspon a la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de política lingüística, actualment la Sra. Ester Franquesa, Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
En la concessió de la distinció s’ha tingut en compte “l’esperit de col·laboració del Consorci amb la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB –i en concret amb el Departament de Filologia Catalana- pel que fa a la provisió continuada de llocs de pràctiques als estudiants i a les estudiants del Grau en Estudis de Llengua i Literatura Catalanes, i en la participació desinteressada del Consorci en el grup de reflexió per a la reforma dels estudis esmentats que entrarà en vigor el curs 2020-2021”
Lliurament
El lliurament de la distinció –un aiguafort especialment pensat per a l’ocasió i un diploma acreditatiu- tindrà lloc el dia 14 d’octubre a les 12 del migdia a l’Auditori ubicat a la Facultat de Filosofia i Lletres, en el marc de l’acte d’inauguració del curs 2019-2020, que serà presidit per la rectora mgca. Margarita Arboix.
Anteriors distingits
Han estat distingits anteriorment, en la modalitat individual, el Dr. Miquel Vilardell Tarrés, catedràtic emèrit de Medicina Interna de la (2016), la Dra. Assumpció Malgosa Morera, catedràtica d’Antropologia Física de la UAB (2017) i el Dr. David Jou Mirabent, catedràtic emèrit de Física de la Matèria Condensada de la UAB (2018); i en la modalitat institucional la Societat del Gran Teatre del Liceu (2016), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (2017) i el Museu Arqueològic de Catalunya (2018).