Jornada Stop Killer Robots: "El risc de les armes autònomes no tripulades"

Grup gran d'alumnes asseguts a l'Aula Magna de la Facultat de Dret.

En un esdeveniment significatiu per a la seguretat global i el dret humanitari, desenvolupat el passat 16 de novembre a l'Aula Magna de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Càtedra Manuel Ballbé de Seguretat Humana i Dret Global va realitzar una nova edició de les Jornades de la Campanya Stop Killer Robots. Aquesta trobada, enfocada en la urgent necessitat de regular els sistemes d'armes autònomes letals (SAAL), va congregar experts i acadèmics en un debat enriquidor i impactant.

21/11/2023

Els protagonistes del dia, la Dra. Roser Martínez i el Dr. Joaquín Rodríguez, membres del Comitè Internacional per al Control d'Armes Robòtiques (ICRAC), van exposar els seus esforços per promoure en seu de Nacions Unides l'adopció d'un tractat vinculant que limiti el desenvolupament i ús de la intel·ligència artificial en armament, capaç de seleccionar i eliminar les seves víctimes sense intervenció humana.

La jornada no només va propiciar l'actualització de coneixements sobre l'estat d'aquests sistemes d'armes, sinó que també va permetre explorar els avenços cap a una regulació efectiva, debatent sobre els anomenats "Robots Assassins". Finalment, es van generar idees innovadores tant en la sessió oberta al públic com en la reunió d'experts posterior on es va plantejar el perill de que aquest tipus d’armes puguin acabar en mans privades per a la defensa personal.

L'esdeveniment va comptar amb la participació especial del periodista Quico Sallés i de l'advocat Josep Rosell, els quals van aportar les seves perspectives sobre el tema des de les seves experiències i coneixements. Així mateix, el diàleg amb el públic assistent va destacar per la intervenció de doctorands del programa de seguretat humana i dret global, com María José Sanchez, qui va abordar la utilització d'algoritmes i intel·ligència artificial en l'administració de justícia i José Darío Argüello, que es va centrar en el reconeixement de drets subjectius vinculats a la intel·ligència artificial i la seva relació amb la defensa i conservació del medi ambient i els recursos naturals. Entre les intervencions d'alumnes i professors de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral EPSI-UAB, es van plantejar qüestions crítiques sobre el paper de la intel·ligència artificial en contextos de desigualtat i asimetries de poder entre els estats, a més de reflexionar sobre el paper del nostre legislatiu.

La jornada va culminar amb la presentació de les conclusions per part dels panelistes, en una sessió moderada que va reflectir la importància i la urgència d'aquest tema en el panorama global actual, tot evidenciant que el camí cap a una regulació efectiva dels sistemes d'armes autònomes passa per un control humà significatiu. Aquest objectiu no només és necessari,  sinó imperatiu per a la protecció dels drets humans i per a la seguretat nacional i internacional.

Troba algunes fotografies de l’esdeveniment a l’enllaç.