Intervenció del professor Albert Saló en un article sobre precarietat en municipis turístics

Lloret de Mar
El professor i responsable de recerca de l’Escola desmenteix la correlació entre pobresa i enclavaments turístics de costa com Salou o Lloret de Mar, en un article publicat el passat 5 de maig a El País. La peça analitza les dades d’ingressos anuals dels habitants d’aquests pobles amb la seva alta ingesta en activitat turística.

10/05/2018

El diari El País, en la seva edició digital dedicada a la demarcació de Tarragona, va publicar el dissabte passat un article sobre la concentració de la població amb ingressos més baixos als municipis turístics.

L’article defensa que pobles costers, com Salou o Lloret, presenten altes taxes d’atur i ingressos molt per sota de la mitjana catalana -de 16.800 euros anuals-, a més d’una alta taxa d’abandonament escolar prematur. A la peça també s’hi expressa l’alta capacitat pressupostària del consistori de Salou, afirmant que “no repercuteixen en els nivells de renda de la població”.

Davant algunes opinions que relacionen el progres social del municipi amb la dependència del sector turístic, Albert Saló, professor i responsable de recerca de l’Escola, també ha estat consultat sobre aquesta qüestió. Segons l’opinió de l’expert, s’ha de tenir en compte altres variables i realitats estructurals, abans d’afirmar que el turisme és el responsable de la precarietat en cada un d’aquests municipis, ja que en molts casos, “el turisme no és la seva única activitat econòmica”.

També, segons Saló, s’han de tenir en compte aspectes com la mobilitat de cada treballador d’aquests indrets turístics, ja que “potser s’emporta el salari a un altre poble” de residència. I conclou l’article periodístic afegint l’exemple de Matadepera, on “amb prou feines hi ha activitat industrial”, però és un municipi amb una mitjana de 25.400 euros de renda per habitant.

Llegiu l'article sencer: Els municipis turístics concentren la població amb ingressos més baixos