Ingrid Assaker: "Intento transmetre al Workshop el que a mi també m'hagués agradat rebre"
Entrevistem l'Ingrid Assaker, Caporal de la Policia Municipal de Terrassa i responsable de la Unitat de Relacions i Mediació amb la Comunitat (URMEC). Assaker és exalumna de Prevenció i Seguretat Integral, graduada amb la promoció del 2015 i ha participat en diferents espais de l’EPSI per promoure la coneixença del món laboral entre els universitaris.
22/05/2024
1. Quina menció vas triar al darrer any del Grau? Per què?
Vaig fer la Menció en Seguretat Laboral. M'interessava la possibilitat de conèixer totes les branques de la Seguretat, no només de l’àmbit privat i públic, sinó expandir coneixements cap a la matèria laboral i provar si també m’agradava o no.
2. Com va ser la transició de ser estudiant a convertir-te en professional del sector de la seguretat?
Molt ràpida! Quan estava cursant el quart curs del Grau, vaig entrar com a funcionària interina a la Policia Local de Santpedor, compaginant els estudis amb la professió que sempre havia somiat. Així vaig haver d’adaptar-me molt ràpid i distribuir molt bé el temps.
3. Com a exestudiant de l’EPSI, com valores tornar a venir a participar en els “Diàlegs d’Orientació”? Tens una perspectiva diferent de l’Escola que la que tenies sent alumnes?
Ho valoro molt positivament i és una eina que han d’aprofitar els alumnes, perquè no totes les universitats donen aquesta possibilitat. Poder aprofundir en matèria, resoldre dubtes que tinguin, replantejar decisions... són temes essencials en aquesta etapa per decidir quin camí escollir. En resposta a la segona pregunta: sí, tinc una perspectiva molt diferent ara, però també forma part de la maduresa.
4. Vas participar del Workshop que s’organitza per conèixer empreses i organitzacions quan estaves estudiant? I ara, com a professional, quina valoració fas d’aquest esdeveniment?
No recordo si hi vaig participar com a alumna. Com a treballadora, però, ho valoro molt i fa certa il·lusió recordar que fa uns anys estaves en aquella posició amb els mateixos dubtes. Per això, intento donar el millor de mi en aquest Workshop i transmetre el que a mi també m'hagués agradat rebre.
5. En què t’ha ajudat els teus estudis de l’EPSI de cara a la teva trajectòria professional? Quins aspectes o competències de la teva formació han estat més útils?
Els estudis a l’EPSI m’han ajudat molt, destacant els coneixements en gestions d’emergències, en protecció civil, seguretat privada, resolució de conflictes... Tenir un Grau universitari especialitzat en l’àmbit de la Seguretat m’ha donat avantatge en la meva carrera professional.
A més, poder disposar de l’opció d’expandir els coneixements i poder parlar amb els docents del Grau m’ha servit de gran ajuda per saber quin camí escollir, ja que, realment, és el que et fa créixer i el que et permet ampliar la visió de l’àmbit laboral.
6. Has acabat treballant d’allò que volies quan vas començar el Grau en Prevenció i Seguretat Integral? T’has plantejat gaires canvis?
Sí, he pogut treballar del que volia i no m’he plantejat cap canvi.
7. Quins consells donaries als estudiants actuals que aspiren a seguir una carrera com la teva?
Recomanaria que estiguin molt atents a totes les assignatures de cada curs. Totes les assignatures m’han ajudat en la meva carrera professional i no es valora fins que coneixes el món laboral i t’adones que fa quatre anys que estàs en un Grau especialitzant-te en el tema.
8. Quins reptes creus que té el sector de la Prevenció i la Seguretat de cara als pròxims anys?
Personalment, penso que com a professional, diàriament, et superes en molts reptes, perquè el camí escollit no és fàcil i el més important per mi és haver pogut ascendir dins del cos policial. Pel que fa al sector, cal tenir en compte que és un sector que canvia constantment i ens hem d’adaptar a la realitat social. Encara li queda molt per evolucionar, però ha fet un gran canvi en els últims anys. Cada vegada es té més una visió més integral del que és el concepte de seguretat i es treballa molt més la prevenció des de la proximitat de les persones. Tot això té un impacte molt gran, ja que avancem a grans passos. En l’àmbit que em pertoca, de la Unitat de Relacions i Mediació amb la Comunitat, encara queda molta investigació per fer i adaptació a les noves tipologies delictives. És un gran repte i la formació contínua és essencial en aquest aspecte.
L'Ingrid Assaker atenent a estudiants al Workshop.