Historiadors analitzen els «nusos opositors» antifranquistes 50 anys després de l'inici de la fi de la dictadura

Dins el cicle «De la dictadura a la democràcia», coordinat per la catedràtica d'Història Contemporània de la UAB Carme Molinero, el proper 30 d'abril tindrà lloc el col·loqui «Nusos opositors en la lluita contra la dictadura» a l'auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres. Així doncs, la UAB acollirà una de les activitats del programa institucional de commemoració del cinquantenari de l'inici de la transició democràtica.
25/04/2025
Les diverses ponències de la jornada tractaran sobre el paper de l'oposició antifranquista en la deslegitimació, la posada en qüestió i la crisi del franquisme, un activisme que va fer impossible el manteniment de la dictadura. La inauguració de la jornada, que tindrà lloc a les 9.30 h, comptarà amb les intervencions del secretari d'Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez; el rector de la UAB, Javier Lafuente, i la degana de la Facultat de Filosofia i Lletres, Margarita Freixas.
El col·loqui està coordinat per la professora Molinero i per Pere Ysàs, catedràtic també d'Història Contemporània de la UAB, i està organitzat pel Departament d'Història Moderna i Contemporània. Comptarà amb una sèrie de ponències sobre els espais de dissidència durant la dictadura, el paper dels comunistes i de les «esquerres revolucionàries» en la lluita democràtica, la renovació dels nacionalismes, la reconstrucció del PSOE i les expressions culturals antifranquistes. Entre els ponents, a més dels professors Molinero i Ysàs, hi intervindran José Luis Martín Ramos, Pau Casanellas i Ricard Martínez, tots ells de la UAB; Javier Muñoz, de la Universitat Complutense de Madrid; Paola Lo Cascio, de la UB, i Miguel Ángel Ruiz, de la Universitat de Saragossa.
El fil articulador del cicle és analitzar el que va suposar la dictadura franquista per a la societat espanyola, parant atenció a temes com ara el control social i els suports al règim franquista, les resistències quotidianes, el franquisme i les dones, o les lluites que van intentar posar fi a la dictadura i instaurar una democràcia plena. El cicle està vinculat al programa «Espanya en llibertat. 50 anys», el conjunt d'activitats organitzat pel Govern espanyol que s'està desenvolupant a diverses universitats espanyoles al llarg de 2025 amb l'objectiu de commemorar el cinquantè aniversari de la mort del dictador Francisco Franco i l'inici de la transició cap a un règim democràtic.
Més informació:
Nusos opositors en la lluita contra la dictadura
Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS
Pau, justícia i institucions sòlides
Educació de qualitat