Filòlegs i historiadors parlen d'exili republicà i hispanisme als Estats Units

02/12/2015
Els dies 3 i 4 de desembre, la sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres acull el col·loqui internacional "L'exili republicà de 1939 i l'hispanisme a Estats Units", organitzat pel Grup d'Estudis d'Exili Literari (GEXEL-CEFID). En aquest col·loqui, hi col·laboren el Departament de Filologia Espanyola i el Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres.
L'objectiu d'aquest col·loqui és aprofundir en l'època de l'exili de 1939, relacionant-lo amb la situació de l'hispanisme als Estats Units. El GEXEL-CEFID es dedica principalment a l'estudi de les obres d'autors que van haver d'exiliar-se a partir de l'inici de la dictadura franquista. A més, un dels seus objectius és aconseguir que la gent pugui llegir aquells autors que van haver d'exiliar-se i dels què, probablement, es coneix poc la vida i l'obra. El grup es troba adscrit al Departament de Filologia Espanyola i al Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID) de la UAB.
La ponència inaugural, que serà pronunciada per María-Dolores Albiac (Universidad de Zaragoza), es titularà "La vida mutilada. Una lectura de las memorias de Isabel García Lorca". Tindrà lloc el dia 3, a les 16,15 h. Posteriorment, José-Ramón López García, doctor en filologia per la UAB, presentarà la primera sessió d'intervencions d'aquest col·loqui. Es parlarà sobre el cas de Alfredo Matilla Jimeno, la correspondència entre Francisco Ayala i Ricardo Gullón i el contacte, també epistolar, entre els exiliats a Estats Units i Espanya.
Aquesta primera jornada finalitzarà amb la participació de diferents investigadors en la taula rodona "Historia de un legado. El hispanismo norteamericado y el exilio del 1939". El debat comptarà amb Mari Paz Balibrea, professora del Departament de Cultures i Llengües de Birkbeck (Universiy of London); José-Carlos Mainer, catedràtic en literatura espanyola per la Universidad de Zaragoza; i Shirley Mangini, profesorra en literatura a la California State University (EUA). Sebastiaan Faber professor d'estudis hispànics a l'Oberlin College (EUA), moderarà la taula.
El 4 de desembre, a les 10 h, es debatrà sobre temes com l'obra de Pedro Salinas, la vida d'Arturo Serrano Plaja als Estats Units o el llegat antifranquista de l'hispanista Shirley Mangini. Al segon torn d'intervencions, es parlarà sobre la correspondència d'Américo Castro i Vicente Llorens; Galdós a l'exili nord-americà; i l'obra de Carlos Blanco Aguinaga i la generació de 98. A la cloenda del col·loqui, a les 13 h, farà Sebastiaan Faber oferirà la ponència "Exilio e hispanismo norteamericano: cinco paradigmas de interpretación".
Més informació:
El exilio republicano de 1939 y el hispanismo en Estados Unidos