Exposició: "Una imatge no val més que 100.000 vides"

-

Amb el títol "Una imatge no val més que 100.000 vides" es presenta una exposició de fotografies recuperades per persones republicanes al camp de concentració de Mauthausen (1940-1945).

30/05/2024

Aquesta exposició és una petita mostra de fotografies que van ser recuperades, de manera clandestina, pel partit d’espanyols republicans internats al camp de concentració de Mauthausen, després del seu exili a França un cop acabada la Guerra Civil. Això va ser possible perquè alguns dels presoners treballaven en zones especialitzades del camp, els quals estaven en contacte més proper amb els òrgans de gestió del sistema concentracionari nazi. Per exemple, els fotògrafs catalans que treballaven al Servei d’Identificació. Bàsicament, són imatges que mostren la realitat dels camps de concentració alemanys durant la Segona Guerra Mundial. D’aquesta manera, són testimonis únics i totalment objectius sobre la barbàrie del sistema concentracionari, que, en alguns casos, van ser utilitzats als reconeguts judicis de Nuremberg, permetent així la condemna d’alguns dels principals responsables nazis. 

El projecte neix a partir del Treball de Recerca de batxillerat del curs 2022/2023. L’objectiu principal és preservar la memòria històrica i intentar solucionar problemes existents en la recerca sobre aquesta qüestió tan controversial. El fet de mostrar aquesta temàtica tan cruel i impactant és el que, precisament, ajuda a conscienciar a la societat sobre els perills que poden suposar certes ideologies radicals i així intentar aturar-les. A banda d’això, en tractar-se d’un testimoni essencialment objectiu, contribueix a rebatre els múltiples arguments negacionistes sobre aquest mateix tema. Ja per últim i, el més important, és rendir homenatge a les víctimes d’aquests camps de concentració, en especial, reconèixer el sacrifici de tots aquells que van aconseguir extreure les fotografies del camp, tot i jugar-s’hi la vida. 

L’exposició es podrà visitar a la Sala Tarotdequinze de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, entre el 31 de maig i el 28 de juny de 2024.