Exposició del fotògraf Antoni Campañà sobre l'endemà de la retirada (Portbou)

imatge de Portbou 1939

La Universitat Autònoma inaugura la mostra: l’exposició fotogràfica d’Antoni Campañà “L’endemà de la retirada: Portbou, 1939”, impulsada pel Museu Memorial de l’Exili (MUME).

16/01/2023

L’exposició, comissariada per l’historiador i professor de l’UAB Arnau González i Vilalta, és una selecció de les imatges que es van poder veure al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME) el passat 2021. ”Antoni Campañà. L’Endemà de la Retirada: Portbou, 1939” és un retrat de les petjades que va deixar l’exili republicà l’any 1939 vistes per Antoni Campañà (1906- 1989), considerat un dels fotògrafs de guerra més importants del país. Consta d’una cinquantena d’ instantànies que Campañà va fer en un viatge a l’Empordà la primavera i l’estiu de 1939. Reflecteixen el paisatge que va quedar després de l’exili, ple de restes d’armament i vehicles desballestats per la derrota republicana.

 

L’any 2018, la família d’Antoni Campañà va trobar 1.700 fotografies inèdites en dues caixes al garatge del fotògraf. Són instantànies de gran valor documental i artístic, fetes durant els tres anys de la Guerra Civil, i que capten les destrosses de la guerra, les necessitats i la por de la gent.

El reporter Plàcid Garcia-Planas, l’historiador Arnau Gonzàlez Vilalta i el fotògraf David Ramos van treballar sobre aquell llegat i van recollir una mostra d’aquelles fotografies inèdites en el llibre ‘La capsa vermella’, publicat el 2019 per l’editorial Comanegra. Una selecció d'aquelles imatges es va poder veure l’any passat al MNAC en la mostra ‘La guerra infinita’.

La major part de les fotografies de l’exposició van ser fetes el març de 1939 a Portbou, en el marc d’un reportatge fotogràfic que Antoni Campañà va fer per documentar la situació de la frontera francesa quan encara no havia acabat la guerra. En aquest viatge va poder observar les restes que encara quedaven del pas de la guerra per la comarca, l’estat de ruïna de moltes estacions de ferrocarril, les destruccions de moltes infraestructures, els vehicles avariats o destrossats als marges de les carreteres i també la vigilància fronterera del Coll de Belitres a càrrec de l’Exèrcit espanyol.

 

Antoni Campañà i Bandranas (Arbúcies, 1906-St. Cugat del Vallès, 1989) és un dels grans fotògrafs catalans del segle XX. Amb una dilatada trajectòria, la seva obra abasta la fotografia artística, la pictorialista, l’avantguardista i el fotoperiodisme, tot i que fou conegut sobretot per les seves fotografies esportives i turístiques. Republicà, catalanista i catòlic practicant, va decidir amagar els milers de fotografies preses durant la Guerra civil per evitar que fossin utilitzades en la propaganda del règim franquista.