Exposició “Davant l’Estat Islàmic. Lluita Peshmerga i població civil”

Exposició Peshmerga
La Facultat de Filosofia i Lletres ha instal·lat als passadissos del centre un fotoreportatge sobre la lluita i resistència dels peshmerga contra l’Estat Islàmic i els problemes i el dolor que ha generat la guerra de l’ISIS a la població civil.
 

20/09/2019

L’exposició estarà activa entre finals de setembre i mitjan novembre i s’inaugurarà els primers dies d’octubre. La mostra que ha estat comissionada per la fotoperiodista sra. Victòria Rovira Casanovas i és fruit d’un reportatge al Kurdistan Iraquià i a Iraq realitzat durant 6 mesos l’any 2017, vol mostrar, per una banda, la poc coneguda lluita i resistència Peshmerga contra l’Estat Islàmic i, per una altra, els problemes i el dolor que ha generat la guerra de l’ISIS a la població civil, tant kurda com iraquiana.

El 3 de gener de 2014, l’Estat Islàmic va ocupar la primera ciutat d’Iraq, Falluja. Des d’aleshores, les milícies Peshmerga han fet una feina imprescindible al Kurdistan des del control al front tot impedint l’ocupació del grup terrorista fins a deixar-hi la vida per la població kurda.

Tot i la gran feina d’aquestes milícies, amb l’ajut d’altres organitzacions, l’Estat Islàmic ha generat des del 2014 fins a l’actualitat greus problemes a la població civil. Grans ciutats, com Mossul, han estat destruïdes; milers de famílies han hagut d’abandonar casa seva per acabar en camps de desplaçats; milers de joves refugiats han hagut de sortir del país fins arribar a Europa a causa de les poques oportunitats laborals que ha generat la guerra; milers de dones yazidís han estat violades, venudes i assassinades i milers de persones segueixen desaparegudes.

L’exposició es divideix en tres àmbits: (1) Lluita Peshmerga contra l’Estat Islàmic: entrenaments, lluita en el front i les conseqüències de la batalla. (2) Els problemes que ha generat la guerra de l’ISIS sobre la població civil: desplaçats, refugiats i dones segrestades. (3) La ciutat de Mossul un cop alliberada.

L’autora

Victòria Rovira Casanovas (Sabadell, 1991) és fotoperiodista i dissenyadora gràfica. Actualment treballa pel Diari de Sabadell i des del 2015 amb l’Agència Cronistas Gráficos (ACG) i l'Agència Pressouth de Quito com a corresponsal de l’Equador a Barcelona i internacional cobrint notícies i realitzant reportatges.

Ha realitzat tant exposicions individuals com col·lectives a diferents ciutats i ha obtingut diversos premis fotogràfics, entre ells “Premio Enrique Algarra Beca Photon 2018”. Una de les fotografies que s’exhibeix a l’exposició va ser finalista en la competició global per la fotografia de talents emergents The 2017 EyeEm Photography Festival & Awards de Berlin (Alemanya), en la categoria de fotoperiodisme entre 590.000 imatges i més de 88.000 fotògrafs. Les seves imatges s'han exposat en institucions com el Museu de l'Estampació de Premià de Mar (Barcelona) o el Museu Juan Cabré de Calaceite (Aragó). El 2017 fou seleccionada per la plataforma en línia Fotografia a Catalunya, que recull de forma conjunta la cultura fotogràfica a Catalunya, fruit del Pla Nacional de Fotografia impulsat pel Departament de Cultura.