Èxit en la celebració del cicle "Reptes ètics del periodisme"

El passat dilluns 10 d'octubre es va celebrar amb èxit de participació la segona jornada del cicle "Reptes ètics del periodisme", per commemorar els 25 anys del Consell de la Informació de Catalunya i els 30 anys del Codi Deontològic. El debat va girar al voltant de la preservació de la independència professional per combatre la mentida amb convidats del món professional periodístic.
11/10/2022
"La feina dels periodistes no consisteix a trepitjar les paneroles, sinó a encendre la llum perquè la gent vegi com les paneroles corren a amagar-se". Amb aquesta cita Santiago Tejero va inaugurar el debat sobre la independència professional i el combat contra la mentida en una Aula Magna plena d'estudiants compromesos amb la tasca periodística.
La primera taula rodona "Ser periodistes" va reunir periodistes com Magda Bandera (La Marea), Mònica Bernabé (Diari Ara), Javier Bauluz (Premi Pulitzer de Periodisme). Mayte Carrasco, directora de documentals i reportera de guerra, va destacar que si s'ha mantingut independent i lliure, és perquè ha sabut dir que no moltes vegades al llarg de la seva carrera.
Posteriorment, el debat es va enfocar des de la perspectiva de gènere amb Alina Bussif, que va presentar un mapa interactiu que recull la tasca de dones corresponsals de guerra al voltant del món. D'altra banda, Elena Hita i Belén Sancho van presentar el projecte 'Frontera Crònica', l'objectiu del qual és oferir recursos, eines i noves dinàmiques de treball sobre la narrativa de violència, migracions i dona a Tijuana.
La jornada també va reservar un espai per homenatjar els periodistes assassinats exercint el dret a la llibertat d'expressió amb una actuació del Cor de Cambra de la UAB.
Seguidament, va ser el torn de la punyent entrevista el periodista i escriptor David Jiménez per debatre sobre els secrets de la professió periodística i parlar sobre el seu llibre 'El Director'. L'autor va afirmar de forma contundent que "si hi ha periodistes jugant-se la vida a alguns països, aquí podem arriscar la nostra feina".
Per finalitzar la jornada de la millor manera, els antics alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació Joan Cascante (Catalunya Plural), Marina Romero (Catalunya Ràdio) i Mateo Sánchez (GolTV) van compartir les seves experiències professionals amb els estudiants de la facultat, és a dir, les generacions de periodistes del futur.