Estudiants del Grau de Turisme en Anglès coneixen el procés de creació de la ruta del vi de la DO Pla de Bages

DO Pla de Bages

Eva Méndez, agent d’ocupació i desenvolupament local del Consell Comarcal del Bages, va oferir als alumnes una sessió dedicada als atractius turístics d’aquesta comarca i com s’ha creat recentment la ruta del vi de la DO Pla de Bages. La sessió va tenir lloc el passat divendres 21 de maig, en el marc de l’assignatura Gastronomy and Oenology.

25/05/2021

El passat divendres 21 de maig, els alumnes de l’últim curs del Grau de Turisme en Anglès van tenir una xerrada sobre el Pla de Bages i la nova ruta del vi d’aquesta comarca. La sessió es va celebrar en el marc de l’assignatura optativa Gastronomy and Oenology, coordinada pel professor Roger Calaf.

Eva Méndez, agent d’ocupació i desenvolupament local del Consell Comarcal del Bages, va fer una introducció sobre aquesta comarca, que està situada al centre de Catalunya i és una zona rural principalment enfocada al turisme local. El Bages està a prop de Barcelona i és un dels indrets on es troba Montserrat, i en destaquen poblacions com Cardona i la capital, Manresa.

Una part de la comarca es troba dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i també forma part del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, amb territoris i paisatges de rellevància geològica internacional. Tots aquests elements han fet que aquesta regió vinícola sigui única i particular. 

La professional també va explicar la història de la producció de vi a la zona, de la qual n’hi ha indicis des de l’Imperi Romà. Entre 1860 i 1890, el Pla de Bages era la regió catalana amb més hectàrees de vinyes, abans de l’arribada de la fil·loxera. Després de la plaga, van néixer les primeres cooperatives i cellers, i es va preservar el picapoll, la varietat autòctona adaptada a la zona. Però va començar un abandonament progressiu de les vinyes fins a les 500 hectàrees de 1989.

Al 1995 es va crear la denominació d’origen, amb l’objectiu de protegir la producció de vi d’aquesta zona vitícola, que avui consta de 14 cellers. Existeixen prop de 400 barraques fetes amb pedra seca de la vall del Flequer, que són un patrimoni rural històric únic a Europa

Eva Méndez també va explicar els objectius i les fases del procés de creació de la recent ruta del vi de la DO Pla de Bages, un projecte transversal iniciat al 2019 que permet aglutinar tots els agents implicats i promoure i implementar accions de màrqueting com a destí enoturístic de referència. 

Des del 2021 s’està començant a donar visibilitat al projecte estratègic, que ha permès estructurar aquesta ruta on consten diversos llocs d’interès i agents implicats, amb unes 25 propostes d’experiències singulars, i un calendari d’activitats complementàries.