Entrevista a la Degana

IMG_deganaentrevista

Susana Navas Navarro, professora i catedràtica de Dret Civil per la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser escollida nova degana de la Facultat de Dret per unanimitat en la Junta extraordinària del passat 28 de juny. 

L'actual degana ha estat directora del Departament de Dret Privat entre els anys 2018 i el 2021, membre de la Asociación de Profesores de Derecho Civil (APDC) i de la Association Henri Capitant. També ha estat membre científic de la junta de RAILS – Grup d'experts en intel·ligència artificial - i d'ASEDA (Asociación para el estudio y la enseñanza del Derecho de Autor).

28/09/2022

“Vull una Facultat dinàmica i plena d’activitats de tota mena”

 

1. Com li han anat aquestes primeres setmanes com a nova degana de la Facultat?

Han estat unes setmanes molt intenses però, al mateix temps, molt interessants i emocionants. Aquest setembre hem vist una irrupció d’activitats que no ens esperàvem. Hi haurà inauguracions i vindran professors de fora a impartir conferències, i això és un bon començament de mandat. A més, sembla que tothom estigués esperant que passés la pandèmia per començar a fer coses, i jo vull una Facultat dinàmica i plena d’activitats de tota mena.  

2. Vostè té una àmplia formació en el camp del Dret civil; ha estat directora del Departament de Dret privat de la UAB entre els anys 2018 i 2021, membre de la Asociación de Profesores de Derecho civil o la Association Henri Capitant, a part de fer molta recerca per Europa. Què creu que pot aportar a la Facultat?

D’una banda, puc aportar la meva experiència com a docent amb una nova metodologia que ja he experimentat i que és molt més participativa pels estudiants. Des de la perspectiva de la recerca crec que puc contribuir a la internacionalització de la Facultat; m’he dedicat a fer moltes estades fora i tinc una xarxa de professors internacionals amb els quals treballo.

Per altra banda, pel que fa a la gestió, he estat a més de Directora, secretària de departament, coordinadora de la meva unitat durant anys i membre de la comissió de reclamacions de la UAB. En aquesta etapa he après a saber tractar a les persones i a escoltar-les, que encara és més important.

3. Segons la desena edició de l’informe U-Ranking, elaborat per la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, la Facultat de Dret de la UAB és la millor de l’Estat per estudiar Dret i, a més, el Grau d’ADE + Dret es troba entre els tres amb més sortides laborals. Què està fent bé la Facultat i en què ha de millorar?

Estan funcionant molt bé les pràctiques externes perquè tenim convenis amb grans institucions que permeten a l’estudiant aprendre, tenir la seva primera inserció laboral i quedar-se a l’empresa. El màster de l’advocacia també té unes pràctiques externes molt interessants que permeten la integració en el mercat laboral.

El que hem de millorar és la formació per l’ocupació, i segurament, oferir més contingut digital, és a dir, contingut relacionat amb el dret digital i les noves tecnologies del dret. En aquest aspecte encara hem de treballar.

4. Entre les línies estratègiques de la seva candidatura hi havia diversos punts innovadors: la revisió del model actual de TFG i TFM, potenciar les funcions de la Comissió d’Igualtat o la internacionalització del centre. Podria aprofundir en alguns d’ells?

Respecte als models de TFG i TFM l’equip de deganat ja està treballant per modificar el criteri de repartiment dels TFG per fer-los més equitatius i apropar-los més a les línies de recerca del professorat. També volem fer un curs obligatori via Moodle al servei de biblioteques perquè els estudiants sàpiguen com redactar un TFG, i, al mateix temps, valorarem l’esforç que fa el professorat.

Pel que fa a la Comissió d’Igualtat, aquesta entitat està en un procés de renovació de la seva responsable, i volem adaptar la normativa interna al reglament de la facultat i al reglament marc. També volem escollir la figura del delegat que serà un estudiant. Aquesta comissió, doncs, estarà formada per tres estudiants i un d’ells serà escollit com a delegat d’igualtat. Entenem que l’estudiant, sempre que tingui un problema, li serà més fàcil dirigir-se a un company que no pas a un professor.

Per últim, la internacionalització és una qüestió clau en el nostre mandat. La setmana que ve tindrem un jutge i un fiscal de Corea del Sud. També vindrà un professor americà a impartir un seminari, igual que l’ELFA (European Law Faculties Associations) farà la seva reunió a la nostra facultat.

5. Com ha de ser una universitat del segle XXI?

Ha de ser una universitat que entengui que l’alta tecnologia forma part inherent dels estudis, tant per l’estudiant com pel professorat. Per tant, no hem de veure la tecnologia com quelcom negatiu, sinó que l’estudiant hauria d’estudiar ciències de la computació i matèries més tècniques que complementessin els seus estudis de dret.

També veig una universitat amb molta agilitat cultural, és a dir, amb molta facilitat per abraçar cultures diferents sense jutjar i amb estudis interdisciplinars; els estudiants haurien de poder cursar algunes assignatures d’altres graus.

6. Com s’imagina la Facultat al 2025 quan acabi el seu mandat?

Me l’imagino amb una metodologia docent completament implantada, i una clínica millorada en l’aprenentatge de servei que ofereixi assessorament a persones molt necessitades que no poden pagar-se un advocat, un centre d’activitat i de massa crítica molt potent, i repensant el pla d’estudis de dret per fer-los més representatius a la societat i pròxims a la realitat del mercat.