ENTREVISTA A Gorka Samaniego: "entrar al Top 10 o Top 20 d’oradors a nivell mundial seria molt bo"

foto_gorkasamaniego
Gorka Samaniego és estudiant del doble grau de Ciència Política i Gestió Pública + Dret a la Facultat de Dret de la UAB. A més, és membre del Grup d’Argumentació i Debat de la UAB, amb el que recentment ha aconseguit nombrosos èxits tant a nivell nacional com mundial. A principis de març, Samaniego va revalidar el títol de millor orador absolut nacional a Santiago de Compostel·la i al febrer, a Múrcia, va obtenir el subcampionat en categoria individual i en parella. L’estiu passat va participar al Mundial de Debat a Xile i ara es prepara per el d’aquest any, que se celebrarà a Lima (Perú). Hem parlat amb ell per a introduir-nos al món del debat i conèixer la seva experiència després de quatre anys a la disciplina.

28/03/2019

1.En què consisteix la modalitat de debat de Parlament Britànic, en la que participeu vosaltres?
Aquesta modalitat consisteix en quatre equips, en què dos defensen la posició del govern, i els dos restants, la de oposició. Cada orador compta amb 7 minuts de intervenció, i en funció del que decideixi el jurat, s’obtén una puntuació d’entre 3 i 0 punts. Després d’una sèrie de rondes classificatòries, els 8 equips amb més puntuació passen a semifinals, d’on passen quatre equips a la final, on es decideix el guanyador pel mateix sistema de punts. Individualment, es puntua als oradors amb una puntuació de 50 a 100 punts, de manera que el que n’obté més al final del torneig, és el guanyador.

2.Quines capacitats/qualitats ha de tenir una persona per a participar en Debats?
Sobretot s’ha de ser una persona amb grans capacitats per escoltar i entendre el que li diuen. També s’ha de ser empàtic, saber-se ficar a la pell de l’altre. Tot i així, no són qualitats exclusives, sinó que son habilitats que es poden desenvolupar, de manera que tothom pot acabar participant en un debat com a orador.

3. Com us prepareu de cara a un campionat si només sabeu el tema a debatre 15 minuts abans de començar?
Aquesta és la part més atractiva de la nostra modalitat de debat, la de Parlament Britànic. Has de entrenar sobretot les teves capacitats explicatives i argumentatives, i estar preparat per a qualsevol tema. Per això has de estar molt ben informat de les temàtiques de l’actualitat i del que està passant al món mitjançant diaris o el telenoticies. En tornejos més locals, com el de Múrcia, és important assabentar-se de les notícies regionals per què en molts casos, també poden ser un tema de debat.

4. Com són els moments abans d’un debat?
Són moments en què s’ha d’estar tranquil i concentrat, sent conscient del que ets capaç. Jo personalment m’oblido de tot i em centro únicament en el tema a debatre. El moment més tens es dóna sobretot abans del primer debat, i un cop el superes, ja pots tenir unes primeres valoracions, pel que ja agafes confiança per a la resta del torneig.

5. Com vas descobrir el món del debat i quines van ser les teves motivacions per a entrar-hi?
El vaig descobrir fa quatre anys al torneig de la Lliga de Debat, a la Facultat. A partir d’aquí, vaig conèixer als membres del grup GAD-UAB. A mi, que m’agrada parlar en públic i debatre, i per això només em faltava formar-me i aprendre el debat reglat, amb torns i ordre d’intervenció.

6.Com és defensar en un debat una posició que no defenses a la vida real?
Aquest fet té molta relació amb l’empatia que comentava anteriorment. S’ha de tenir la ment oberta i tenir en compte que aquella posició és defensada per gent respectable amb els seus motius. Per això, sobretot s’ha d’entendre que hi ha gent que pensa diferent que tu. Tot i així, crec que és més fàcil defensar una posició que realment no defenses; les possibilitats de que t’equivoquis són menors, perquè s’ha de fer un esforç més gran per a defensar-la i t’hi centres més.

7. Els debatents sou la cara visible, però qui més hi ha darrere del GAD-UAB? I si hi ha algú més, quin paper hi juguen?

Darrere hi ha la nostra coordinadora acadèmica, Margarita Bonet, la Facultat, que ens dóna un importantíssim suport institucional i molts professors. També s’ha de tenir molt en compte a tots aquells estudiants del GAD-UAB que no es veuen en cor de participar encara en tornejos, els quals també fan molt grup i s’estan preparant per a poder representar al grup més endavant. Hi ha molt companyerisme. Cal destacar que som un grup molt autodidacte, on els participants de tornejos compartim l’experiència i els èxits amb tots els membres del grup.

8. Quin pot ser el somni més gran per a un participant en Lligues de Debats?
A nivell material seria espectacular coronar-se com a Campió Mundial de Debat BP, que és el màxim reconeixement que pot assolir un orador en llengua castellana a nivell mundial. Tot i així, moltes vegades el simple fet de saber que has debatut bé, que has estat a l’alçada, omple de satisfacció per la dedicació que hi ha darrere, malgrat l’esforç no sempre es materialitzi en un títol. Per tant, l’objectiu de tot orador ha de ser disfrutar fent el que fa, però per un premi de campió del món per a la Facultat seria increible.

9.De l’èxit als campionats de Debat, se n’extreu alguna remuneració?
No, a nivell espanyol cap torneig contempla com a premi una remuneració econòmica. És més, els desplaçaments ens els paguem de la nostra butxaca, pel que, a nivell econòmic, els oradors hi sortim perdent. L’única recompensa que ens emportem es la emocional quan saps que ho estàs fent bé, com comentava abans.

10. Un cop finalitzis la carrera, tens la intenció de seguir vinculat a aquest món?
Com a orador em sento en un moment bo, pel que tinc la intenció de seguir-hi almenys un o dos anys més. Tot i així, el gran nivell dels principiants del Grup de Debat em motiva a seguir-hi vinculat com a formador un cop finalitzi els estudis. Sens dubte, tota l’experiència que he adquirit en aquests anys com a orador em poden servir per a ensenyar a les noves generacions.

11.  El teu currículum com a debatent creus que et pot obrir portes professionals?
Sí, sens dubte. El debat es un hobby del que, si en treus bons resultats, pot formar part del teu currículum de manera molt positiva.  Els bons resultats en tornejos de debats demostren dedicació i una manera de fer molt positiva, apart d’avalar grans capacitats comunicatives. Al cap i a la fi, el debat és un mitjà per a formar-te per a llarg termini, aconseguir una posició professional de prestigi.

12. S’aproxima el Mundial de Lima, quin és l’objectiu tant a nivell personal com grupal?
La meta, encara que sigui extremadament difícil, sempre és guanyar-lo. Tot i així, fer un bon paper i un bon resultat com a grup també és un objectiu per a demostrar que la Universitat està ben representada i suposaria un impuls pel grup. Sent realistes, entrar al Top 10 o Top 20 d’oradors a nivell mundial seria molt bo, pel que treballarem per a viatjar a Lima amb les màximes garanties.