Ens deixa Germà Colón, doctor 'honoris causa' per la UAB

Germà Colón

Ens ha deixat Germà Colón, doctor honoris causa per la UAB per la seva aportació a l’estudi de les llengües romàniques. La Universitat expressa el condol més sentit a totes les persones que el coneixien i l'apreciaven i comparteix el sentiment per la seva pèrdua.

23/03/2020

Ens ha deixat el filòleg Germà Colón Domènech, investit doctor honoris causa per la UAB per la seva valuosa aportació a l’estudi filològic de les llengües romàniques. Va ser nomenat l'any 2002 a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres i va ser apadrinat pel professor Amadeu-Jesús Soberanas.

Colón (1928-2020) va ser expert en lexicografia catalana i romànica. Deixeble d'Antoni Badia i Margarit, Martí de Riquer o Jordi Rubió, es va doctorar a la Universitat de Madrid amb una tesi sobre el parlar castellonenc. A les seves estades a l'estranger, va col·laborar amb Sever Pop i Omer Jodogne, i va esdevenir catedràtic de la Universitat de Basilea. Va exercir la docència també a la Universitat d'Estrasburg i la Universitat de Barcelona. A la UAB, va impartir cursos i va col·laborar amb la Facultat de Filosofia i Lletres amb aportacions a iniciatives com el Seminari de Filologia i Informàtica del professor José Manuel Blecua.

Entre les seves obres, es troben El léxico catalán en la Romania, Problemes de la llengua catalana a València i als seus voltants, El español y el catalán, juntos y en contraste o Estudis de filologia catalana i romànica. Va tenir un paper destacat també en l'edició de textos medievals, com ara els Furs de València o el Llibre del Consolat de Mar. Va ser, a més, un estudiós d'altres llengües com el portuguès, l'aragonès, l'occità o el sicilià.

Va ser membre d'institucions com l'Institut d'Estudis Catalans o la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, va ser acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Espanyola i va presidir l'Associació Internacional de  Llengua i Literatura Catalanes. Entre altres distincions, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i va ser investit doctor honoris causa també a les universitats de València i Jaume I.

La Universitat expressa el condol més sentit a totes les persones que el coneixien i l'apreciaven i comparteix el sentiment per la seva pèrdua.

Més informació: Germà Colón, doctor 'honoris causa'

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat
 

Notícies relacionades

Totes les notícies