Els professors Joaquín Rodríguez i Roser Martínez continuen amb la difusió de la campanya Stop Killer Robots

Difusió campanya Stop Killer Robots

Tot i la situació de confinament, els docents han estat actius advocant per la prohibició dels sistemes d’armament autònoms letals a través d’articles, la participació en videoconferències, i atenent a entrevistes als mitjans de comunicació.

28/05/2020

Joaquín Rodríguez i Roser Martínez, professors de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral, han portat a terme durant el mes de maig diverses accions divulgatives sobre la campanya internacional Stop Killer Robots, de la qual en són promotors a nivell espanyol.

A principis del mes de maig, els docents van signar conjuntament un article a la Revista Idees, sota el títol “El costat fosc de la intel·ligència artificial”. L’article, que forma part d’un número de la revista dedicat a la intel·ligència artificial, aborda diverses problemàtiques al voltant de l’acceleració tecnològica i desmenteix alguns dels mites sobre la justificació d’utilitzar tecnologies cada cop més invasives. 

L’article també parla sobre el perill que representen les Letal Authonomous Weapons (LAWs, en anglès), que per als autors és l”’aspecte més aberrant” de la revolució tecnològica provinent de la intel·ligència artificial. Els especialistes en dret i seguretat, que són membres de l’International Committee for Robot Arms Control (ICRAC), demanen una regulació internacional preventiva que eviti la investigació, desenvolupament i proliferació d’aquestes armes, ja que poden portar a “una situació d’inseguretat global”.

Els dos professors també van participar el 14 de maig a un seminari virtual, titulat “Anàlisi crític de la seguretat i defensa europea”, i organitzat per la Facultat de Dret de la Universitat del País Basc. En el seminari també es va presentar la campanya Stop Killer Robots i hi van intervenir membres d’entitats de l’estat adherides. 

Amb motiu de la seva participació a la videoconferència, Joaquín Rodríguez va participar l'endemà en una entrevista a Ràdio Popular Euskadi. Durant la seva intervenció, el docent va explicar què són els sistemes d’armament letal autònoms i quines conseqüències podria tenir el seu ús per a la població civil, entre les quals un possible augment de les “execucions extrajudicials” o les “acceleracions de conflictes” entre països. 

Des del seu llançament l'any 2013, aquesta coalició internacional per a la prohibició de les armes letals autònomes ja ha congregat a més de 85 organitzacions no-governamentals i s'hi han sumat més de 30 països del món

La primera presentació de la campanya Stop Killer Robots de l'estat va tenir lloc l'octubre de 2018 a la Universitat Autònoma de Barcelona, a càrrec dels dos professors de l’Escola. El novembre passat, els dos docents també van convidar a Mary Wareham, Premi Nobel de la Pau i coordinadora general de la campanya, a presentar aquesta iniciativa als estudiants del Grau en Prevenció i Seguretat Integral.