Els centres de l’Esfera UAB-CEI participen a la 22a Setmana de la Ciència

Setmana de la Ciència 2017
Del 10 al 19 de novembre un gran nombre d’activitats de divulgació científica se celebren arreu de Catalunya. La UAB i els centres de l’Esfera UAB-CEI oferiran diverses activitats al campus.

02/11/2017

Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), la 22a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’17) se celebrarà a partir del proper divendres 10 i fins al proper 19 de novembre, i inclourà un gran nombre d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu Catalunya. L’edició d’enguany pren com a eix temàtic central el Turisme Sostenible per al Desenvolupament, en motiu de la cel·lebració de l’Any Internacional d’aquesta temàtica designat per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

La UAB i diversos centres de l’Esfera UAB-CEI oferiran activitats ben diverses, que inclouran tallers, experiments, conferències i jornades de portes obertes organitzades per centres com l’Institut Català de Paleontologia, l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) o l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CSIC); a més de la tradicional gimcana geoeducativa que organitza el Departament de Geologia de la UAB amb activitats disseminades per tot el campus, i el nou concurs de “Scielfies” que organitza l’Institut de Neurociències.

El programa complet es pot consultar al web:
www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia
 
PROGRAMA D’ACTIVITATS AL CAMPUS DE LA UAB
 

  • 10 de novembre
 
Itineraris didàctics: Geogimcana

La Geogimcana és una activitat lúdico-científica adreçada prioritàriament a estudiants de batxillerat de Ciències de la Terra i el Medi Ambient que tinguin interès per a la Geologia i àmbits afins (Ciències Ambientals, Química, Ciència de Materials).

L'activitat es desenvolupa al llarg d'un matí al Campus de la UAB, on els participants en grups d'entre 4 a 8 persones (segons el total de participants) han de cercar amb l'ajuda d'un mapa un total de 5 punts on hauran de realitzar 5 proves de caire geològic, com ara la identificació de roques, minerals, fòssils, nivell freàtic...

Les proves serveixen per a introduir molt breument alguns conceptes científics per part dels controladors que trobaran a cada punt, el controlador dóna a més les instruccions per a superar la prova i al final en valora els resultats. Es fomenta a través d'una certa competició que hi hagi una introducció de coneixements de forma diferent a la convencional, lúdica i fomentant el treball en equip.

Entre prova i prova, els participants han de passar per unes interproves que són en definitiva altres proves que el grup realitza de forma autònoma. Al final els participants han de tornar al punt de sortida on es fa la valoració global de cada grup i es proclama l'equip guanyador.

Lloc: Facultat de Ciències de la UAB
Hora: de 9.30h a 13.30h.
Organitza: Departament de Geologia de la UAB i Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Més informació: lluis.casas@uab.cat

Conferència: “La Innovació en la gestió del tràfic aeri passa pel disseny de nous sistemes cooperatius”. Miquel Àngel Piera Eroles i Juan José Ramos González

Europa, amb més de 35.000 vols al dia, té un dels espais aeris més transitats del món. L'any 2010, el sistema de gestió de trànsit aeri europeu (ATM) va controlar uns 9,5 milions de vols i el pronòstic anticipa arribar als 17 milions de vols a 2030, amb pics diaris de 50.000 vols.

La Unió Europea ha apostat perquè aquest sistema de gestió sigui més eficient amb el programa de finançament de projectes de recerca SESAR (Single European Sky ATM Research). Dos projectes que s’han posat en marxa, AGENT i PARTAKE, tenen com a objectiu desenvolupar eines basades en les Tecnologies d’Informació i Comunicació (TIC) per facilitar una gestió de l’espai aeri més segura i eficient.

Durant aquesta conferència, a càrrec dels professors del Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes de la UAB Miquel Àngel Piera Eroles i Juan José Ramos González, parlarem de com s'ha de transformar la gestió de trànsit aeri cap a uns sistemes cooperatius que permetin evolucionar per absorbir aquest augment de trànsit desenvolupant eines d'ajuda a la presa de decisions basades en estudis de sistemes complexos multiagent.

Lloc: Aula 11. Campus de Sabadell de la UAB. C/ dels Emprius, 2. Sabadell
Hora: de 12h a 13h
Organitza: ASLOGIC i Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes de la UAB
Més informació: jblanco@aslogic.es
 
  • Del 13 al 17 de novembre
 
Visita guiada: Portes obertes a l’Espai Museístic de Microelectrònica

L'activitat consisteix en l'entrada lliure, en horaris determinats, a l'Espai Museístic de Microelectrònica "Zenón Navarro" de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona. L'Espai Museístic mostra què són els xips de silici i com es fabriquen. Per a això, exhibeix equips que s'utilitzen per al disseny, la fabricació i la mesura de dispositius i circuits microelectrònics, així com vídeos interactius, panells informatius i prototips de dispositius i circuits. En el cas de grups, la visita es realitza amb una persona de l'institut que actua com a guia. Es podrà visitar des del passadís exterior la Sala Blanca Integrada de Micro i Nanofabricació, si això no interfereix amb l'activitat de la sala en el moment en què es realitzi la visita.

Hora: de 10h a 13h i de 15h a 17h
Lloc: Institut de Microelectrònica de Barcelona (CSIC). Edifici IMB-CSIC. c/ Til·lers s/n. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Cerdanyola del Vallès.
Més informació: annabel.munoz@imb-cnm.csic.es
 
Concurs: Concurs de Scielfies

L'activitat consisteix en un concurs de selfies científics entre personal investigador i estudiants de doctorat i màster de l’Institut de Neurociències de la UAB (INc-UAB), on el públic general farà de jurat. Els participants (que han de ser personal de l’Institut o estudiants del centre) enviaran les fotografies dilluns, dimarts i dimecres al matí, juntament amb una explicació, en menys de 140 caràcters, sobre el contingut de la fotografia. Dimecres al migdia penjarem les imatges al Facebook i al Twitter de l’Institut perquè el públic pugui votar. Divendres al matí es tancarà el termini de votacions i s’anunciarà el guanyador o guanyadora.

Organitza: Institut de Neurociències de la UAB (INc)
Més informació: roser.bastida@uab.cat, 93581 33 27
 
 
  • 14 de novembre
 
Visita guiada: Portes obertes de l’Institut Català de Paleontologia (ICP)

Visita a la seu de l'Institut Català de Paleontologia (ICP) al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. Es mostrarà com treballen els paleontòlegs i l'equip de preparació i conservació de fòssils del centre. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Lloc: Institut Català de Paleontologia (ICP). Edifici ICTA. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Cerdanyola del Vallès.
Organitza: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Més informació: activitats@icp.cat, 93 726 17 69.
 
  • Del 14 al 17 de novembre
 
Taller: Taller Experimental “Plantes Mutants”

L’objectiu d’aquest taller és acostar a l’alumnat dels últims cursos de primària (5è i 6è) a la funció i a la utilitat de la ciència i a la manera de fer dels científics, tot aportant-los una experiència positiva. En el taller, els nens i les nenes aprendran a reconèixer alguns aspectes característics de la investigació en plantes, com l’ús d’organismes model. Utilitzant plantes mutants i material de laboratori com lupes binoculars, els alumnes hauran de treballar com autèntics científics, observant atentament, fent les seves pròpies hipòtesis i arribant a conclusions de consens. El taller es complementa amb una visita a les instal·lacions del CRAG guiada pel personal investigador.

Hora: 11h
Lloc: Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Cerdanyola del Vallès.
Organitza: Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
Més informació: Zoila Babot, communication@cragenomica.es, 93 563 66 00 Extensió 3033
 
 
  • 15 de novembre
 
Taller: Observació del Sol

L'Institut de Ciències de l'Espai organitza un taller, dirigit als estudiants, per observar el Sol.

Hora: 12h
Lloc: Davant de l'Institut de Ciències de l'Espai (Carrer de Can Magrans · Campus de la UAB)
Organitza: Institut de Ciències de l'Espai (IEEC-CSIC)

  • Del 15 al 30 de novembre
 
Exposició: Exposició d’il·lustració científica

L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) organitza una exposició de l’obra de Roc Olivé, il·lustrador científic. S’emmarca en el cicle internacional d’activitats d’il·lustració científica i naturalista “Yo ilustro la ciencia”.

Lloc: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). Edifici ICMAB-CSIC. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Cerdanyola del Vallès.
Organitza: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
Més informació: amay@icmab.es
 
  • 17 de novembre
 
Itineraris didàctics: Geogimcana

La Geogimcana és una activitat lúdico-científica adreçada prioritàriament a estudiants de batxillerat de Ciències de la Terra i el Medi Ambient que tinguin interès per a la Geologia i àmbits afins (Ciències Ambientals, Química, Ciència de Materials).

L'activitat es desenvolupa al llarg d'un matí al Campus de la UAB, on els participants en grups d'entre 4 a 8 persones (segons el total de participants) han de cercar amb l'ajuda d'un mapa un total de 5 punts on hauran de realitzar 5 proves de caire geològic, com ara la identificació de roques, minerals, fòssils, nivell freàtic...

Les proves serveixen per a introduir molt breument alguns conceptes científics per part dels controladors que trobaran a cada punt, el controlador dóna a més les instruccions per a superar la prova i al final en valora els resultats. Es fomenta a través d'una certa competició que hi hagi una introducció de coneixements de forma diferent a la convencional, lúdica i fomentant el treball en equip.

Entre prova i prova, els participants han de passar per unes interproves que són en definitiva altres proves que el grup realitza de forma autònoma. Al final els participants han de tornar al punt de sortida on es fa la valoració global de cada grup i es proclama l'equip guanyador.

Lloc: Facultat de Ciències de la UAB
Hora: de 9.30h a 13.30h.
Organitza: Departament de Geologia de la UAB i Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Més informació: lluis.casas@uab.cat
 
 
Conferència i visita guiada: Nanodispositius unimoleculars amb grafè
 
L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) organitza la conferència “Cel·lulosa, un polímer versàtil”, a càrrec de la investigadora Anna Laromaine. L’acte inclou una visita guiada als laboratoris.

Hora: 10.30h
Lloc: Sala d’actes Carles Miravitlles. Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). Edifici ICMAB-CSIC. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Cerdanyola del Vallès.
Organitza: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC).
Més informació: amay@icmab.es
 
 
  • 29 de novembre
 
Trobada: Trobada-vermut entre il·lustradors/dissenyadors i investigadors científics

Trobada informal per tal que els investigadors puguin conèixer artistes que puguin il·lustrar els articles o projectes i fer-los sortir en portada de revistes, per exemple, i per tal que els il·lustradors/dissenyadors puguin presentar les seves obres i fer-se conèixer. L'acte serà obert per Miquel Baidal, d'Illustraciencia, i hi haurà un seminari de Roc Olivé, il·lustrador científic. A continuació, durant una hora, cadascun dels il·lustradors/dissenyadors que vulguin podran presentar el seu treball, i la sessió anirà seguida d'un vermut-networking. Inscripcions en aquest enllaç.

Hora: 11h
Lloc: Sala d’actes Carles Miravitlles. Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). Edifici ICMAB-CSIC. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Cerdanyola del Vallès.
Organitza: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC).
Més informació: amay@icmab.es