El record de la professora Montserrat Franquesa, l'illa afortunada de la Facultat de Traducció i Interpretació

El professor Francesc Parcerisas presentant la seva ponència a la jornada d'homenatge
El professor Francesc Parcerisas presentant la seva ponència a la jornada d'homenatge a la professora Montserrat Franquesa

El proppassat dimecres 27 d’abril, la Facultat de Traducció i Interpretació va acollir un homenatge a la professora Montserrat Franquesa batejat com a Illes afortunades, en què es van presentar ponències i records al voltant de la seva vida i obra.

29/04/2022

El passat mes d’octubre del 2021, ens va colpir la tristíssima notícia de la desaparició de la professora Montserrat Franquesa. Va doctorar-se el 2009 amb l’obra més extensa que s’ha dedicat mai a la Fundació Bernat Metge, un puntal de la cultura catalana moderna. També al 2009 va començar a impartir classes a la facultat, activitat que compaginava amb la recerca al grup GETCC (Grup d’Estudi de la Traducció Catalana Contemporània).

Web del GETCC

La professora Franquesa sentia una gran passió tant per la docència com per la investigació i la traducció, i sabia encomanar el seu entusiasme a tota la comunitat universitària, que sempre la recordarà. Per això, el proppassat dimecres 27 d’abril se li va fer un homenatge a la facultat, sota el nom d’Illes afortunades, jornada organitzada per la Càtedra Jordi Arbonès, el GETCC, el Departament de Traducció i Interpretació i Estudis de l’Àsia Oriental i la pròpia facultat.

Hi va haver diverses ponències i actes de record de la vida i obra de la professora Franquesa: des d’una lectura poètica amb música fins a ponències sobre literatura grega (tant clàssica com moderna) i l’ídix. La cloenda a l’acte va arribar de la mà del professor Francesc Parcerisas, sota el nom de De sobte falta algú.

La jornada va reunir tot de persones que van voler sumar-se a aquest sentit homenatge a la professora Franquesa, tot gaudint, aprenent i emocionant-se. La facultat vol agrair a tothom la seva assistència, així com l’organització de l’acte als seus responsables i, en darrer lloc, vol agrair a la professora Montserrat Franquesa tota la seva dedicació a la facultat. La nostra illa afortunada sempre serà el seu record.