El professor Xavier Basora analitza les oportunitats per l'ecoturisme després de la pandèmia

Ecoturisme de proximitat
Foto: Xavier Basora

En un article publicat a Descobrir, l'ambientòleg i periodista, Xavier Basora, professor-col·laborador del Postgrau en Ecoturisme i Guia de Natura de l'Escola, analitza les oportunitats que poden sorgir pel sector de l'ecoturisme després que es superi la pandèmia. Segons l'expert, l'ecoturisme de proximitat pot beneficiar-se per oferir seguretat i entorns saludables a les persones.

29/04/2020

En el web Descobrir, s'ha publicat recentment l'article "Ecoturisme de proximitat: 5 oportunitats passada la pandèmia" a càrrec de Xavier Basora, ambientòleg i periodista, cofundador de l'equip d'Espai TReS - Territori i Responsabilita Social, i professor-col·laborador del Postgrau en Ecoturisme i Guia de Natura que s'imparteix a l'Escola.

En aquesta peça, l'expert analitza i reflexiona al voltant de les perspectives de futur del sector de l'ecoturisme després que s'hagi superat la pandèmia generada per l'expansió internacional de la COVID-19. Mentre que les previsions són difícils d'establir a mig i llarg termini pel turisme en general, ja que la majoria dels agents de la indústria turística la donen per perduda a curt termini, durant aquest any 2020, Basora es mostra optimista per l'àmbit de l'ecoturisme de proximitat, ja que podrà oferir els elements que la demanda sol·licitarà a partir del desconfinament.

 

Noves oportunitats per l'ecoturisme

En aquest sentit, el docent reflexiona sobre les noves oportunitats que poden sorgir per les empreses y destinacions ecoturístiques:

La primera és la pròpia essència de l'ecoturisme que es basa en gaudir de la natura en grups reduïts, evitant la massificació i els impactes sobre el medi natural. Com a nou benefici d'aquesta activitat serà que hi haurà menys risc de contagi de les persones al desenvolupar-se en grups petits de visitants. Basora afegeix que la "gestió de l’ús públic i dels fluxos de visitants prendrà més rellevància que mai" en els espais naturals, i que caldrà "destinar-hi més recursos i millorar-ne l’eficàcia".

Per altra banda, la demanda sol·licitarà que l'experiència turística es desenvolupi en total seguretat i en espais saludables, com ofereix l'ecoturisme. Serà molt important que les empreses i destinacions ecoturístiques ho sàpiguen comunicar bé en les seves estratègies de màrqueting. L'ecoturisme de proximitat es podrà veure beneficiat ja que podrà satisfer aquests peticions dels turistes.

Diversos autors han estudiat que la destrucció de boscos i hàbitats comporten que pugui haver contacte d'animals que porten patògens amb les comunitats humanes. En aquest sentit, la preservació d'espais naturals ben conservats poden prevenir i frenar l'expansió de la pandèmia.

Basora cita al Centre Espanyol de Turisme Responsable que contempla que hi haurà un canvi de paradigma a la indústria turística mundial, on es posarà en relleu els valors i propòsits de les empreses, i on la sostenibilitat i el turisme responsable seran capdalts. L'ecoturisme estarà al capdavant, ja que aquests són els seus valors intrínsecs.

La darrera oportunitat fa referència al fet que la crisi també ha afectat als països rics que vivien al marge de la natura, i que les noves tecnologies havien canviat les relacions interpersonals, desenvolupant-se online. Ara la societat ha pres consciència de la necessitat de mantenir-les presencials i de qualitat. L'ecoturisme potencia el "respecte pel medi natural i un apropament real a les persones que viuen on té lloc l’activitat turística".

L'expert finalitza el seu article convençut que el sector ecoturístic podrà aprofitar les oportunitats que se li presenten després del coronavirus, i desitja que es prioritzi en les estratègies de promoció turística i de desenvolupament local del país, tot oferint més recursos i coneixements.

Podeu llegir l'article íntegrament a l'enllaç.