El Dr. Joaquim Segalés i la Dra. Júlia Vergara participen en estudis per la vacuna del nou coronavirus

Joaquim Segalés i Júlia Vergara-Alert

De moment, els científics no han pogut confirmar encara si l'origen del nou coronavirus és animal, però les prediccions de l'estudi apunten al fet que els pollastres i les genetes són els més sospitosos d'entre totes les espècies animals disponibles en les bases de dades de genomes.

30/01/2020

Viròlegs del Centre de Recerca en Sanitat Animal de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, entre els quals es troben la veterinària Júlia Vergara-Alert i en Joaquim Segalés, catedràtic del departament de Sanitat i Anatomia Animals que imparteix docència en diverses assignatures del grau en Veterinària i investigador adscrit de l’IRTA-CReSA, participen en un dels primers estudis moleculars per a dissenyar una vacuna per al nou coronavirus.

L'equip d'investigadors ja ha començat a treballar juntament amb científics del Laboratori Nacional de Galveston i del Centre Mèdic de la Universitat de Texas (USA) per a ampliar informació sobre l'origen i l'evolució de la malaltia, segons ha informat aquest dimarts  l'IRTA en un comunicat.

En aquest estudi, els investigadors han identificat la regió concreta de la proteïna S, que forma part de l'embolcall de tots els coronavirus, i que seria clau per a fer una vacuna del coronavirus de Wuhan (la Xina).

Júlia Vergara-Alert ha explicat que "el següent pas és comprovar l'eficàcia d'aquestes molècules en el laboratori, per a veure si serien bones candidates per a fer una vacuna". "Una vegada feta, s'hauria de comprovar en models animals", ha afegit.

De moment, els científics no han pogut confirmar encara si l'origen del nou coronavirus és animal, però les prediccions de l'estudi apunten al fet que els pollastres i les genetes són els més sospitosos d'entre totes les espècies animals disponibles en les bases de dades de genomes.

Joaquim Segalés ha indicat que "per a tenir la certesa, serà necessari comprovar-ho experimentalment, encara que no es descarta que puguin haver-hi altres espècies animals potencialment susceptibles al nou virus".

Ara, un dels objectius de l'equip és consolidar les col·laboracions en l'àmbit internacional i aconseguir el finançament necessari per a poder seguir investigant.

L'equip de recerca en sanitat animal de l’IRTA-CReSA  ja té experiència a elaborar models animals per a investigar amb uns altres coronavirus, com fan des de fa més de cinc anys amb el MERS-coronavirus, gràcies a la Unitat de Biocontenció de què disposa el centre per a treballar amb agents infecciosos que requereixen un alt nivell de bioseguretat, com és el cas d'aquests coronavirus. 
 

 

Notícies relacionades

ODS 2030

Cap a l’assoliment dels ODS a Catalunya

Una trentena de docents participen a la formació del dia 6 de febrer organitzada a la Facultat de Veterinària per reflexionar sobre els reptes actuals de la implementació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i conèixer els instruments que tant el Govern com la societat civil estan impulsant a Catalunya.

Totes les notícies