El dinar solidari contra el malbaratament alimentari recapta més de 100 quilos de menjar

Dinar solidari de la UAB 2018
La diada de Sant Jordi va comptar amb un dinar solidari contra el malbaratament alimentari a la UAB elaborat pels estudiants del Grau en Direcció Hotelera. La Fundació Autònoma Solidària va organitzar l'esdeveniment amb l’objectiu d’aprofitar els aliments mengívols no comerciables de Mercavallès i recaptar aliments per a entitats socials.
 

08/05/2018

Fins a 100 persones van participar al Dinar Solidari contra el Malbaratament Alimentari de la UAB, celebrat al Campus el passat 23 d'abril en el marc de la celebració de Sant Jordi. En aquesta edició es va oferir als assistents un plat d'estofat de verdures i un pintxo de fruita, elaborats pels estudiants del Grau en Direcció Hotelera de l'Escola, a canvi que els comensals aportessin un quilo de menjar o un donatiu econòmic voluntari.

Les més de 150 racions preparades amb aliments aprofitats, repartides durant el dia del dinar i el dia posterior, van permetre recaptar un total de 93 quilos d'aliments secs (llaunes en conserva, pasta, arròs, llegums) i 37 litres de llet i oli. Aquestes conserves es van repartir entre les famílies usuàries del Rebost Solidari de Cerdanyola.

El dinar contra el malbaratament, a més de significar una oportunitat per no llençar aliments mengívols i alhora recaptar aliments; és una oportunitat per sensibilitzar la comunitat universitària sobre les magnituds d'aliments que acaben a les escombraries i que podrien ser consumits, el que suposa perjudicis mediambientals i socials.

A l'activitat, a més de l'Oficina de Medi Ambient (OMA), hi van participar les voluntàries i voluntaris del Programa de Medi Ambient de la FAS, Dinamització Comunitària, l’Assemblea Ecologista de la UAB, l’Hortet de l’Autònoma, l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera i Mercavallès.

Cada any es llencen 35 kg d’aliment mengívol per persona

El malbaratament alimentari és la pèrdua d'aliments aptes per al consum humà que, malgrat ser mengívols, són llençats a les escombraries. La Diagnosi del Malbaratament Alimentari a Catalunya, elaborada per l'Agència de Residus de Catalunya, dimensiona el fenomen a casa nostra. D'acord amb l'informe, el 58% del malbaratament de Catalunya es produeix a les llars, el que suposa que les unitats familiars llencen 151.800 tones d'aliments. És a dir, cada persona resident a Catalunya pot arribar a llençar cada any 35 kg d'aliments que es podrien haver menjat. En total, es llencen a Catalunya 260.000 tones de menjar anualment.

Llençar aliments mengívols a les escombraries té forts impactes socials, ambientals i econòmics. D'una banda, el volum de menjar llençat seria suficient per alimentar més de mig milió de persones durant un any. D'altra banda, produir aliments que llençarem implica unes emissions de gasos a l'atmosfera que podrien haver-se evitat. Finalment, en termes econòmics, la pèrdua d'aliments suposa una pèrdua econòmica de 112€ per habitant.