Dos professors de l’Escola, membres de l’International Committee for Robot Arms Control

Campaña Stop Killer Robots
Joaquín Rodríguez i Roser Martínez, personal docent de l’Escola, ja són membres de l’International Committee for Robot Arms Control (ICRAC) des del mes de febrer. Els professors col·laboraran en la difusió de campanyes de l'organització no governamental com a experts en seguretat internacional i control d’armament.

06/03/2018

Joaquín Rodríguez, Coordinador de Relacions Internacionals de l'Escola, i Roser Martínez, professora titular de l'Escola, ha passat a formar part de l'International Committee for Robot Arms Control (ICRAC) des del febrer.
 
Rodríguez és expert en Pau i Seguretat i Anàlisi del Risc, i la professora Roser Martínez és doctora en Dret Administratiu i autora de nombrosos anàlisis sobre Control d’Armament.
 
Com a membres de l’organització, els dos professionals col·laboraran en l’assessorament i difusió de campanyes, entre elles la recent “Stop killer robots”, que denuncia la problemàtica ètica i moral al voltant de l’ús i proliferació dels robots militars autònoms.
 
Segons Rodríguez, el Comitè està compost per experts i acadèmics d’abast internacional sobre tecnologia robòtica, intel·ligència artificial, ètica dels robots, relacions internacionals, seguretat internacional, control d’armament, dret internacional i drets humans “preocupats” pel que suposen els robots militars en matèria de “pau i seguretat internacional”.
 
La missió d’ICRAC, com a organització no governamental, és iniciar el “debat urgent entre la comunitat internacional sobre el règim de control d’armes” i reduir l’amenaça d’aquests sistemes, ja que el seu ràpid ritme de desenvolupament “suposa un perill”, sobretot, pel que fa als civils en contextos de guerra.
 
Entre les propostes de l’ICRAC per aquest debat internacional, es demana que es tingui en compte:
 

  • El seu potencial per reduir el llindar dels conflictes armat.
  • La prohibició del desenvolupament, implementació i utilització de sistemes autònoms sense tripulació armats; no s'hauria de permetre a les màquines prendre la decisió de matar persones.
  • Limitacions en el rang i les armes que porten els sistemes no tripulats "man in the loop" i el seu desplegament en posicions que amenacen a altres estats.
  • La prohibició d'armar sistemes no tripulats amb armes nuclears.
  • La prohibició del desenvolupament, desplegament i ús d'armes espacials robòtiques".
 
La pròxima reunió del Comitè serà a la seu de les Nacions Unides (Ginebra), entre els dies 9 i 14 d’abril.