Docents debaten sobre l'ensenyament de la llengua i la literatura catalanes

24/04/2017
El 26 d'abril, té lloc el tercer simposi sobre l'ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a l'educació secundària i a la universitat, que organitza el Departament de Filologia Catalana de la UAB. Es desenvolupa a la sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (C. del Carme, 47. Barcelona).
Al llarg de la jornada, professors d'universitat i de secundrària debaten sobre el paper d'aquestes disciplines als currículums educatius d'aquests darrers anys, i plantejaran millores dels continguts, de les metodologies i dels recursos aplicables a l'aula. Es vol atendre així la situació preocupant que viu la literatura a l'ensenyament, on va, segons els organitzadors, "camí de l'extinció"· Quan a la llengua, es considera que la priorització d'uns determinats enfocaments provoca mancances que "repercuteixen considerablement en la formació cultural dels estudiants".
A la inauguració de la jornada han intervingut Margarita Arboix, rectora de la UAB; Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Maria Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l'IEC; Anna Cros, directora de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB; Manuel Llanas, president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l'IEC; i Francesc Danés, del Col·legi Oficial de Llicenciats i Doctors en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya.
Engrescar amb literatura i llengua
Tot seguit, Tilbert Dídac Stegmann, professor emèrit de la Goethe-Universität Frankfurt am Main, oferirà la lliçó inaugural, titulada "Engrescar amb literatura, engrescar amb llengua". La jornada continuarà amb diferents sessions sobre l'ensenyament de la llengua a la universitat, la formació del professorat de secundària, les experiències de lectura de literatura infantil i juvenil, i la millora de l'expressió oral i escrita.
A les 17 h, tindrà lloc la taula rodona "La llengua i la literatura catalanes, qüestió d'estat?", en què participaran Josep Bargalló, exdirector de l'Institut Ramon Llull; Josep Maria Figueres, professor del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació de la UAB; Montserrat Franquesa, professora del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental de la UAB; Bel Olid, professora del Departament de Filologia Catalana de la UAB; i Mercè Rius, professora del Departament de Filosofia de la UAB. La trobada acabarà a les 19 h amb la conferència de cloenda "La nova gramàtica normativa a l’ensenyament", que pronunciarà M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC i catedràtica de la UPF.
Els professors Daniel Casals i Francesc Foguet, del Departament de Filologia Catalana de la UAB, coordinen el simposi. L'organització compta, a més, amb la col·laboració de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB, l'Institut d'Estudis Catalans i el Col·legi Oficial de Llicenciats i Doctors en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya. Les edicions anteriors van tenir lloc els anys 2009 i 2013.
Més informació:
III simposi sobre l'ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat