Dia Internacional de les Dones Treballadores a la Facultat

En el marc de les activitats de Dia de la Dona Treballadora d’enguany, el grup de recerca europeu ERC WINK, dedicat a la recuperació del valor intel·lectual de l’autoria femenina de la primera modernitat, ha preparat un vídeo divulgatiu d’un recull d’escriptores ucraïneses dels segles XIX i XX molt desconegudes e invisibilitzades internacionalment. Qui eren, sobre què els interessava escriure i per què?
02/03/2022
El Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB va organitzar una taula rodona de dones que van formar part de les primeres promocions del nostre Centre. Dia 7 de març, Sala de Graus, 13h.
L’objectiu de la taula rodona, “Les dones i una nova universitat: Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, 1968-1976” va ser doble: fer conèixer a les estudiants i els estudiants actuals les condicions de les dones que, a començament de la dècada dels setanta, s’introduïen en un context, l’universitari, fortament patriarcal; i, per altre, volem fer història no només dels coneixements, àrees o personalitats, també de les pràctiques quotidianes d’aquells primers anys de la nostra Universitat.
L'historiadora Carme Molinero va destacar el fet que les reivindicacions feministes dels anys 1968-1976 van ajudar a les dones a “trovar les eines per fer una relectura de la situación propia” i va destacar el fet que la lent feminista va “potenciar les dones com a individus”.
La periodista Llúcia Oliva va recordar l’oportunitat que suposava per a les dones estudiar a la universitat en un moment en què el professorat animava a l’alumnat a treballar per “omplir els buits de coneixement que havia deixat la desfeta del 39”.
La filológica Maria Campillo va donar un consell a les estudiants actuals: “feu sempre allò que desitjeu i lluiteu per aconseguir els vostres objectius”.
L’estudiant Cristina Martínez, del Grau en Estudis Socioculturals de gènere va canalitzar les preguntes de les estudiants i va reivindicar el fet d’establir genealogies de dones que permetin una continuïtat de la defensa del feminisme a la universitat.
Activitats organitzades a la Facultat:
- Grau en Estudis Socioculturals de Gènere, Els museus d’art i les mirades sobre el gènere, 3 de març, Sala d’Actes, 11:30h. A càrrec de Mireia Rosich.
- Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana-Departament de Prehistòria-CEPARQ, Construyendo y deconstruyendo relaciones parentales: una visión desde el antiguo Egipto, 4 de març. 13h, Aula 109 i streaming.
- Mínor de Gènere en el context del Projecte Menció Encarna Sanhauja Ylla per al 8 de març, Feminist Indisciplines against Capitalism, 4 de març, de 16:30h a 18:30h. Amb la participación de Shahrzad Mojab (University of Toronto) i Chiara Bottici (The New School for Social Research. Activitat en línia (vegeu el cartell de l’acte).
- Grau en Estudis Socioculturals de Gènere, Una nueva interpretación del desnudo femenino en el Próximo Oriente Antiguo, 17 de març, aula 602, 11:30h. A càrrec de Sara Arroyo Cuadra.
- Departament d’Antropologia Social i Cultural, Conferència a càrrec d’Amelia Tiganus, escriptora i activista contra el sistema prostitucional, 7 de març de 9:30h a 11h, Auditori.
Més informació:
Vídeo "Escriptores d'Ukraïna - Veus desconegudes (1840 - 1950)"