Descobreix les sortides professionals més desconegudes de veterinària

Investigadora

El passat 14 de setembre la Facultat de Veterinària juntament amb el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya van explicar als alumnes de primer de veterinària les sortides professionals més i menys comunes.

07/10/2021

"La veterinària és molt àmplia i engloba una infinitat de sortides professionals que són molt poc conegudes i igual de rellevants a la societat”, observa el president del CCVC, Ricard Parés. 

El veterinari és un col·lectiu professional que està directament relacionat amb la protecció de la salut pública. “A Catalunya, la Llei de Salut Pública estableix les accions, les competències i els agents que treballaran en aquest camp”, explica la tècnica de salut de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Mercè Almirall. Per poder garantir aquesta protecció, primer hem de començar a cuidar, tractar i investigar el medi que ens envolta. En aquest àmbit, el veterinari efectua controls en el sòl, aigua i aire per a garantir l'absència de contaminació de qualsevol mena. L'impacte mediambiental cada cop és un tema més problemàtic que requereix professionals capaços d'investigar com canvia el nostre entorn.

També és important parlar de què consumim diàriament per tal de detectar i preveure possibles futures malalties o problemes físics. A tot el món es propaguen més de 200 malalties a través dels aliments, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). "Com que la majoria d'aliments que mengem són d'origen animal, s'ha assignat al veterinari la feina de garantir la seguretat alimentària", observa el consultor en Seguretat Alimentària i president de l'Associació de Veterinaris i Higienistes de Catalunya (AVHIC), Jordi Gisbert. El veterinari intervé en múltiples passos de la cadena alimentària, creant controls de producció per a garantir la qualitat dels productes que consumim diàriament.

En qüestió de la protecció d'animals, Antoni Dalmau va explicar que el benestar animal es pot definir amb les cinc llibertats descrites per Francis Brambell. Aquestes diuen que l'animal ha d'estar lliure de gana i set, de pors i angoixa, d'incomoditats físiques, de dolor i de poder expressar les conductes i pautes de comportament pròpies de la seva espècie. La feina d'assessor i auditor en benestar animal són dues de les sortides més comunes.

Per acabar, la directora tècnica del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB), Sara Capdevila, ha fet especial èmfasi en la recerca biomèdica i com el veterinari realitza un servei de suport als investigadors. D'igual forma, Irene López, assessora clínica del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB), destaca el paper del veterinari a l'hora d'assessorar centres clínics.