Daniel Vallés, guardonat per un article sobre la repressió sexuada

El guanyador del Premi, Daniel Vallès
El guanyador del Premi, Daniel Vallès

El professor de Dret, Daniel Vallès, ha guanyat el Premi Memorial Degà Roda i Ventura 2020 al millor article per un treball sobre la repressió sexuada durant el règim franquista, amb l’anàlisi del cas de Maria Soteras Mauri

10/05/2021

Ha evidenciat que els homes encausats en aquesta llei van ser molt superior al de les dones, que representaven un 4,24% del total, però elles, van viure una repressió sexuada, tant per la seva opció política (contrària al règim franquista) com per la seva condició femenina.

El professor de la Facultat de Dret, Daniel Vallès Muñío, ha guanyat el premi memorial Degà Roda i Ventura pel seu article: “María Soteras: un ejemplo de la represión sexuada en aplicación de la ley de responsabilidades políticas franquistas”, editat per Dykinson S.L 

El premi Roda i Ventura està organitzat pel Col·legi d’Advocats de Barcelona, i enguany han premiat un article que investiga el dret amb perspectiva de Gènere. 

Vallès ha analitzat la llei de responsabilitats polítiques de 1939, i ha evidenciat que els homes encausats en aquesta llei van ser molt superior al de les dones, que representaven un 4,24% del total. Però elles, van viure una repressió sexuada, tant per la seva opció política (contrària al règim franquista) com per la seva condició femenina. En definitiva, una doble victimització, la de gènere i la política, amb l’ús de la violació i l’abús en dones republicanes o properes a un home republicà.

I Vallès ha buscat, en el seu article, identificar elements de repressió sexuada en els expedients de responsabilitats polítiques contra les dones. És a dir, si aquesta repressió sexuada es va donar en un àmbit juridico-procedimental, com va ser els procediments de responsabilitat política contra les dones i si dins d’aquests procediments podem concretar algunes característiques de repressió sexuada documental. I ha analitzat un cas concret, el de Maria Soteras Mauri, qui va ser la primera dona llicenciada en dret a la Universitat de Barcelona i també la primera que va entrar a formar part del Col·legi d’Advocats de Barcelona, l’any 1927.

El premiat, Daniel Vallès

Daniel Vallès Muñío està lligat a la UAB des del 2013, quan va començar a impartir docència a la Facultat. Doctor en dret, les seves línies de recerca principal són la història del Dret Social a Espanya i Catalunya, i també en àmbits jurídics relacionats amb el règim franquista, la transició i l’actualitat: sistema jurídic franquista, repressió política i de gènere durant el règim franquista, normativa sobre reparacions dins la justícia transicional espanyola, corrupció política a l’Espanya contemporània.

Entre les seves publicacions més destacades, trobem el llibre “Las reparaciones económicas por los daños derivados de la Guerra Civil y del Franquismo”, editat l’any 2019 per Arazandi. I autor de nombrosos capítols, com és el cas de la seva participació en el volum “The Spanish anti-communist judicial system, results and solutions from the Spanish transitional justice. 

El Premi

El Premi està destinat a guardonar els millors treballs que versin sobre Col·legis professionals i l’exercici de les professions liberals, especialment l’advocacia, publicats en el territori de l’Estat espanyol i escrits en qualsevol de les llengües oficials d’aquest entre l’1 de gener i l’1 de desembre de 2020

A més de Vallès, el certamen també ha premiat a la Dra. María Carmen Crespo Mora per la seva monografia “La prestación de servicios jurídicos”, editada per Thomson Reuters Aranzadi.

Tots dos rebran el premi en un acte organitzat per l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i que se celebrarà quan les circumstàncies sanitàries ho permetin.