Cerquen voluntaris per digitalitzar mapes d'Equador que ajudin les ONGs

Cerquen voluntaris per digitalitzar mapes d'Equador
Un grup d’estudiants d’Equador d'universitats catalanes han fet una crida per reclutar voluntaris que els ajudin a crear mapes de les zones afectades pel terratrèmol ocorregut el passat 16 d’abril i a participar en una jornada solidària el proper dissabte a Barcelona.

25/04/2016

Un grup d’estudiants d’Equador de les universitats catalanes UAB, UB i UPC han fet una crida per reclutar voluntaris que els ajudin a crear mapes, a través de la plataforma OpenStreetMap (OSM), de les zones afectades pel terratrèmol que va patir el país sudamericà el passat 16 d’abril.

La iniciativa, que va sorgir del grup de recerca de ciutats sostenibles LlactaLAB de la Universitat de Cuenca - Equador, està sent impulsada a Catalunya per la comunitat catalana d’OSM i la xarxa col·laborativa HOT (Humanitarian OpenStreetMap Team), de la qual forma part el grup d’estudiants universitaris equatorians.

L’objectiu és ajudar les ONGs que estan treballant sobre el terreny a Equador amb informació detallada de les afectacions provocades pel terratrèmol –carreteres tallades, zones inundades, edificis derrumbats, etc.-. Quan hi ha una crisi humanitària, els voluntaris d‘OSM que hi ha a tot el món digitalitzen ràpidament imatges de satèl·lit per crear mapes i dades per donar suport al treball de les organitzacions humanitàries en els països afectats.

"Mapathon" a la UAB

A la UAB, la campanya està sent liderada pels estudiants de l’Escola d’Enginyeria Cecilia Jaramillo i Joe Carrión, que es formen a la Universitat amb beques concedides pel govern equatorià. Des de la mateixa Escola, s’ha organitzat un "Mapathon" que es va dur a terme el passat 27 d’abril, en el qual els voluntaris d’OSM van explicar el funcionament del procés. Crear els mapes no requereix un coneixement previ especialitzat i el treball dels voluntaris és revisat per experts que validen després les seves contribucions.

La iniciativa d’OSM i HOT compta també amb el suport d’entitats civils i culturals com Llefi@net Xarxa Ciutadana de Llefià, el Centre Cultural La Bòbila de l’Hospitalet de Llobregat i la Facultat d’Informàtica de la UPC, on s'han realitzat trobades amb el mateix propòsit. Per reclutar els voluntaris s’està duent una intensa campanya també a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #MappingEcuador.

Més informació: Cecilia Jaramillo - cjaramillo@caos.uab.es

Tutorial per iniciar la digitalització de mapes, amb els enllaços per col·laborar-hi.

FAQ. ES:2016 Ecuador earthquake

Més informació sobre el projecte en general

Iniciativa "Amb tu Equador"
D'altra banda, el proper dissabte dia 30 d'abril, a partir de les 11 hores es durà a terme a Barcelona (Arc de Triomf), un acte solidari, "Amb tu Equador" per recollir fons per ajudar el país sudamericà, en què estan col·laborant molt activament els estudiants equatorians de les universitats catalanes, que han convidat a tota la comunitat universitària a participar-hi.