Anna Charles Vergés, sobre les seves pràctiques: 'Arribes a la conclusió que és la millor decisió que has pogut prendre'

Anna Charles

L'estudiant de 4t del Grau de Turisme en Anglès, Anna Charles Vergés, ha fet unes pràctiques en un icebar al nord de Noruega que li han donat l’oportunitat de seguir-se formant com una professional molt versàtil. Ha estat gairebé 4 mesos a Honningsvâg, una petita localitat portuària considerada “la ciutat més septentrional del món”. Ara es troba a Varsòvia, a Polònia, realitzant un Erasmus+ i tornant a adaptar-se a noves llengües i costums.

30/10/2019

•    Com va aparèixer l’oportunitat d’anar a Noruega?

Jo tenia molt clar que volia fer les pràctiques a l’estranger, però mai no acabava de trobat cap empresa que em cridés l’atenció. De sobte, un dia la nostra tutora de pràctiques va penjar al Moodle un anunci sobre la visita d’una empresa que oferia pràctiques a Noruega en l’àmbit que jo volia, així que vaig començar a buscar informació i, el dia de la xerrada, vaig portar directament el meu currículum.

•    Tenies al cap aquest país nòrdic com a destinació?

La veritat és que sempre havia pensat que els països escandinaus em quedaven molt poc a l’abast, però em cridaven molt l’atenció. Quan se’m va presentar l’oportunitat, no m’ho vaig pensar dues vegades!

•    Has estat fent gairebé 4 mesos de pràctiques a l’Artico Ice Bar, a Honningsâg. Quines tasques has pogut fer en aquest local que ofereix productes i serveis turístics?

A un lloc com l’Artico Ice Bar mai saps com serà el teu dia. Tu arribes, tens les tasques que has de fer però, potser, a mig matí es presenta un grup d’italians i hauràs de canviar totalment el què estaves fent. Bàsicament, l’empresa ofereix unes pràctiques polivalents. He fet de guia turística, he estat treballant a dins de l’icebar com a “bar attendance” i, per últim, però no menys important, he estat a la botiga atenent als clients en tot allò que necessitaven.•    Què n’opines de treballar en un bar efímer que cada any es reconstrueix?

La veritat és que la idea del bar està molt ben trobada, i està situat en un lloc molt estratègic. L’empresa està situada al nord de Noruega, a Honningsvâg, el quart port més important de tot Noruega. Durant la temporada d’estiu arriben molts creuers i, a més a més, l’empresa és molt activa a les xarxes socials. Això crida l’atenció i fomenta que es visiti aquest lloc. És una atracció turística molt encertada: té l’objectiu de mostrar als clients com és el gel i els permet experimentar la sensació de tocar-lo sense problemes. El fet que el bar de gel es destrueixi cada temporada i es refaci de nou és bàsicament perquè el gel cada any és diferent. Un any et pots trobar que hi ha molt oxigen a l’aigua i al gel només hi ha bombolles, i a un altre any, pot ser que hi hagin branques congelades... És tot un món!

•    Ara que ja fa més d’un mes que has tornat, com valores aquesta experiència en els àmbits personal i professional?

ESPECTACULAR i GRATIFICANT! Vaig tenir l'oportunitat d'estar totalment immersa en el món del turisme i, realment, ha estat una feina molt polivalent en què he pogut descobrir diferents sectors, però amb un mateix objectiu. En l’àmbit personal, reconec que m’ha ajudat molt a créixer com a persona. El fet d’estar en un altre país, lluny de casa i dels meus, compartir casa amb 8 persones més i, el més important per a mi, l’adaptació al nou ambient i a les noves condicions de vida, et fan mirar la vida amb una perspectiva diferent. A més a més, descobreixes moltes coses de la teva persona que potser ni sabies que eres capaç de poder fer!

•    Creus que t’ajudarà per a les properes metes a la teva carrera? Què has pogut aprendre amb aquesta oportunitat?

Estic segura que tot allò que he experimentat aquests mesos ho aplicaré d’alguna manera o altra en l’àmbit professional. Ara sé que el treball en equip en una empresa és molt important i que, si un cau, els altres han d’estar allà per donar-li un cop de mà i seguir. També he après a saber prioritzar, a estar ben organitzada i a ser puntual a tot arreu... Perquè als turistes no els agrada gens esperar! També ha estat molt important saber identificar què toca fer en cada moment i com reaccionar en situacions imprevistes que a ningú li agradaria trobar-se quan tens un grup de 50 persones sota la seva responsabilitat. Per últim, m’he adonat que tot flueix molt millor amb solidaritat i companyonia. 

•    Com és la vida a Honningsvåg?

Amb tota sinceritat, el primer dia que vaig arribar encara no era conscient que estava allà: a tants quilòmetres de distància i en un lloc on gairebé no hi ha res! Les primeres setmanes em preguntava si havia fet bé d’escollir aquestes pràctiques, ja que estàvem a ple estiu i nevava i feia molt de fred... Honningsvåg és molt petit: estem parlant d’una ciutat d’aproximadament 2.500 habitants on, la gran majoria, es dedica a la pesca. No hi ha gaires botigues, ja que només hi ha un carrer principal. Els paisatges, però, són meravellosos. I poder gaudir de l’oportunitat de veure els fiords i les aurores boreals in situ és una experiència única!


    
•    Finalment, per què recomanaries als estudiants de l’Escola a marxar a l’estranger a fer pràctiques internacionals?

Bàsicament, jo ho categoritzo com un “once in a lifetime experience”. Des del meu punt de vista, és una molt bona oportunitat per sortir de la teva zona de confort, conèixer altres llocs i noves cultures, relacionar-te gent de diferents nacionalitats i, el més important, aconseguint-ho fent el què t’agrada i et voldràs dedicar en un futur. Al principi pot ser dur per a algunes persones però, una vegada ets allà, reflexiones i arribes a la conclusió que és la millor decisió que has pogut prendre, ja que et proporcionarà experiència de cara al futur.    

•    Després d’arribar de Noruega, has tornat a marxar per seguir els teus estudis a un altre país...

Sí, vaig decidir fer el primer semestre del 4t curs a Polònia. Estic fent un intercanvi Erasmus+ a l’Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Pilsudskiego w Warszawie de Varsòvia. Sóc partidària de no deixar passar cap oportunitat que se’m presenti. Tenia molt clar des d’un principi que volia fer un Erasmus a fora.

•   Què creus que t’aportarà aquesta experiència a Polònia?

Encara fa pocs dies que sóc al país, però estic seguríssima que m’aportarà molt bones amistats, molts bons moments, i una nova experiència de la qual també aprendré coses noves. Viure en un altre país diferent sempre et fa descobrir una nova manera de viure. Espero ser capaç d’adaptar-me sense problemes a tot allò que és nou: la cultura, el menjar, la llengua, les tradicions, etc.

•   Quines són les teves primeres impressions?

La veritat és que els polonesos m’han deixat molt sorpresa, ja que és una societat que segueix les normes establertes per llei al peu de la lletra. Per exemple: com a tot arreu, aquí també està prohibit creuar en vermell. Aquí la gent ho respecta molt perquè si no, bàsicament, et cau una multa important. A Catalunya, en canvi, molta gent passa en vermell sense ser conscient del perill que això comporta. A més a més, és una cultura molt seriosa, no somriuen mai... De ben segur, però, que una catalana com jo els sabrà fer riure i acabarem rient tots junts!