Anàlisi sobre les conseqüències de la producció de la llet A2
Experts valoren les conseqüències per a les granges i les indústries làcties que inicien la transformació per produir llet A2 a la Jornada Tècnica PATT.
04/06/2024
El 23 de maig va tenir lloc la Jornada Tècnica PATT al Recinte Firal “El Sucre” de Vic, centrada en l’impacte productiu, tecnològic i econòmica de la producció de llet A2. L’esdeveniment va comptar amb l’assistència de 34 persones i va posar de relleu els resultats del projecte MILKA2; un estudi multidisciplinari que analitza la situació actual de les vaques lleteres Frisona espanyoles a partir de la freqüència de genotips de β-CN (A2A2, A2A1 i A1A1). L’estudi tenia com objectiu avaluar les conseqüències per a les granges i les indústries làcties que inicien la seva transformació per produir llet A2, així com recollir l’opinió de grangers, productors i consumidors.
La primera part de la jornada va estar dedicada a la presentació dels resultats obtinguts fins ara pels investigadors del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A la segona part, es va dur a terme una taula rodona amb representants del sector. Entre ells, hi havia una granja certificada que produeix llet A2, El Soler de n'Hug, la primera empresa transformadora de productes de llet A2 com ara llet pasteuritzada, kèfir i iogurt grec (La Torre d'en Roca: https://www.la-torre.cat/) certificada per AENOR, el director de l'institut de la llet i productes làctics de Catalunya, i el vicepresident de FEFRIC.
Les Jornades PATT les organitza el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, on s’exposen els plans anuals de Transferència Tecnològica, concretament de Formació Agrària, gràcies a les escoles agràries de Catalunya, universitats, departaments d’investigació, consorcis, associacions, fundacions i centres de sectors agraris i ramaders.