Albert Vancells: 'Sóc partidari de recaptar per recuperar zones que han estat degradades ecològicament'

Intervenció del professor Albert Vancells a La Xarxa TV
El professor Albert Vancells va ser un dels tertulians del programa Ben Trobats, de La Xarxa TV, el passat 12 de febrer, per debatre sobre un nou impost, que des de grups ecologistes s'està proposant, per gravar activitats que tenen impacte mediambiental en el territori, entre elles, les estacions d'esquí.

21/02/2019

El programa 'Ben Trobats' de La Xarxa TV Locals va dedicar, el passat 12 de febrer, un espai de tertúlia a debatre sobre un nou impost, que diversos grups ecologistes demanen al govern de l'Estat, per tal de gravar unes 50 activitats que generen un impacte mediambiental sobre el territori, entre elles, les estacions d'esquí.

A la taula de convidats, hi havia Carme Lluveras, exentrenadora de bàsquet i actual col·laboradora en mitjans de comunicació; Ignasi Puig, expert en fiscalitat ambiental de la Fundació ENT (Environment & Management); Joaquim Alsina, Director de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí, i l'economista i professor de l'Escola, Albert Vancells.

La primera intervenció va ser a càrrec del representant d'ENT, que contemplava que Espanya estava a la cua de la fiscalitat ambiental a Europa, i que encara hi havia molt per fer per legislar per tal de crear impostos ambientals, que poguessin ser utilitzats per restaurar els danys causats a l'entorn natural. L'expert comentava que a Catalunya ja s'havien aplicat alguns impostos, com el cànon de l'aigua, o l'ecotaxa turística, i podria generar duplicitats amb la nova legislació estatal. Proposava que calien desincentivar aquelles males pràctiques que tinguessin un fort impacte sobre el territori, però que el cas de les pistes d'esquí, no eren de les què més haguessin generat un perjudici ambiental.

Joaquim Alsina, representant a les estacions d'esquí, va corraborar que aquests instal·lacions esportives, ja paguen diversos impostos ambientals, com el cànon de l'aigua, tot i que feien un ús sostenible d'aquest recurs natural, i no contaminant, però els hi tocava pagar com a la resta de ciutadans. Es va mostrar contrari a l'establiment d'un nou impost que afectés a la seva activitat econòmica, ja que podria comportar que els esquiadors deixessin de venir o ho fessin amb menys freqüència, i que seria negatiu per l'economia dels territoris de muntanya, que no tenien gaire més alternatives per generar ingressos per la població pirineinca.

Per la seva banda, el professor Albert Vancells va explicar que aquest nou impost que es preveïa implementar a les estacions d'esquí correspondria a incrementar un 2% el preu del forfeit, i que no representaria un cost econòmic molt elevat pels amants d'aquest esport: "Sóc partidari de recaptar per recuperar zones que han estat degradades ecològicament". En aquest sentit, també exposava que qualsevol persona que venia a fer turisme al país, calia que pagués una taxa perquè feia un desgast sobre el territori, i d'aquesta forma, els diners recaptats es podrien emplear també per oferir millor serveis.

El docent de l'Escola va afegir que amb la implantació de l'ecotaxa turística sobre les pernoctacions, que es va realitzar fa uns anys, els turistes no havien deixat de venir a Catalunya, sinó que havien augmentat en nombre. D'aquesta mateixa manera, Vancells creia que el nou impost no desincentivaria als esquiadors d'anar a la estacions per poder practicar el seu esport.

Carme Lluveras es va mostrar desfavorable per la creació d'aquest nou recàrrec, i deia que s'havia de fer pedagogia a la societat per educar en les bones pràctiques envers l'entorn natural, més que castigar amb un impost les activitats que tinguin repercussió negativa sobre el medi ambient.

Podeu veure el debat on va participar el professor Albert Vancells, aquí: