Albert Vancells: "L'estudiant en pràctiques hauria de rebre una remuneració decent"

Participació del professor Albert Vancells a la tertúlia de
En la tertúlia de Ben trobats de la Xarxa TV sobre la precarietat laboral a l'estiu, el professor de l'Escola, Albert Vancells, va opinar que les pràctiques que realitzen els estudiants durant la seva formació haurien de ser remunerades decentment, i també va destacar el sacrifici dels empresaris en la seva vida personal i els seus recursos invertits per tirar endavant els seus negocis.

05/07/2019

Arrel de diverses denúncies anònimes publicades en un compte d'instagram, on es difonien diversos abusos sobre els treballadors del sector turístic i hoteler, per part d'empreses, que no respectaven els contractes laborals, en nombre d'hores extres no remunerades, o en la llargada de les jornades de treball, o els baixos salaris percebuts, La Xarxa de Televisions Locals, a través del programa "Ben trobats" va organitzar una tertúlia per parlar sobre la precarietat laboral a l'estiu.

A la taula de convidats hi eren presents la coach Carme Lluveras; el Secretari de Política Sindical FeSMC-UGT del sector del turisme a les Comarques Gironines, Maxi Rica; el gerent del Gremi d'Hostaleria de Sitges, Alejandro Eguía; el Coordinador dels Graus en Turisme i Turisme en Anglès de l'Escola de Turisme i Direcció Hotelera, Albert Vancells; i la portaveu d' @explota_brava, Núria Martí.

Tots els ponents van coincidir en què s'havien de denunciar les il·legalitats d'aquelles empreses o empresaris que no respectessin el què s'havia establert per llei o oferissin contractes inferiors al que s'havien regulat en el marc normatiu. El representant dels empresaris de Sitges, hi estava d'acord amb aquest fet, però contemplava que no es podia generalitzar en què hi hagués explotació dels treballadors, ja que els convenis existents s'havien establert gràcies a taules de negociació entre patronals, empresaris, sindicats i treballadors on s'havien arribat a consensos sobre les condicions laborals.

El representant sindical Maxi Rica va afegir que tot i així, hi havia un incompliment sistemàtic del què s'havia pactat en les taules de negociació, i que calia que l'Administració fos més ràpida en actuar, a través d'inspeccions de treball, des de quan rebia una denúncia a quan portava a terme les investigacions pertinents sobre el fet denunciat.

El professor Albert Vancells va comentar que malauradament s'havia generalitzat la idea que accedir al mercat laboral per part dels joves era part d'un procés, on al principi havien de cobrar menys i tenir condicions de treball no tan bones. En aquest sentit, el docent creia que els estudiants en pràctiques, tot i que estaven formant-se, si estaven realitzant el mateix treball que una persona contractada, "havien de rebre una remuneració mínimament decent" per la seva tasca.

El debat es va orientar, en una segona part, en la manera en què s'havia realitzat la denúncia pública i anònima de les empreses que explotaven el seu personal a través de les xarxes socials, sense haver-ho contrastat empíricament. Llevat de la representant de l'instagram @explota_brava, la resta de membres coincidïen en què la forma de donar a conèixer els abusos laborals no era l'adequada i que ja havien altres eines i mecanismes legals i jurídics per fer-ho.

Tot i que Núria Martí, per la seva ideologia anticapitalista, comentava alguns possibles incompliments de la llei sobre els treballadors que comportaven l'empitjorament de les seves condicions laborals, la mancança de prevenció o de formació en riscos laborals, o la seva explotació per part dels empresaris, Vancells va contradir-li que els empleats fossin els únics que dediquessin el seu temps a favor de la companyia. El docent va argumentar que els responsables dels negocis també sacrificaven moltes hores de vida professional i personal, per tirar endavant la seva empresa, i fins i tot, es jugaven els seus recursos econòmics i patrimoniper aconseguir-ho.

Podeu veure el vídeo d'aquesta tertúlia, a continuació: