8 projectes de la UAB reben finançament per a la millora del sistema agroalimentari i forestal de Catalunya
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha atorgat 318.000 euros a la UAB per impulsar 8 projectes de demostració de tecnologies i eines que contribueixin a modernitzar el sector primari.
19/11/2024
Els projectes formen part de la primera convocatòria publicada en el marc del Pla estratègic de la política agrària comuna (PAC) per a les activitats de demostració i transferència de coneixements. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha aprovat 114 sol·licituds amb un pressupost total de 5,5 M€.
D'aquests la UAB rebrà 318.000 euros per desenvolupar i validar tecnologies que ajudin a augmentar la competitivitat i la sostenibilitat de les explotacions agrícoles de Catalunya. Els vuit projectes són els següents:
- PATENT-CAT: Capitalització dels resultats de la investigació de l'ecosistema agroalimentari català, liderat per Xavier Vallvé, cap de l’Oficina de Transferència de Coneixement i Valorització de la Recerca de la UAB. Aquest projecte busca fomentar la innovació i la competitivitat del sector agroalimentari mitjançant la creació d’un mapa amb totes les patents catalanes dels últims 10 anys.
- Aplicació combinada d’ultrasons i radiació ultraviolada (UVC) com a alternativa física a la desinfecció de superfícies a la indústria alimentària, projecte de Carolina Ripollés, investigadora del Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
- Guia per a la selecció de mecanismes de mitigació d’emissions en el compostatge en granja: estratègies físiques, químiques i biològiques, desenvolupada per Antoni Sánchez, investigador del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental.
- L'aplicació d'un nou suplement alimentari a granges comercials per millorar la productivitat, salut i benestar dels remugants lleters en condicions d'estrès per calor, projecte d’Ahmed Salama, investigador del Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
- Benestar i rendibilitat: disseny de parcs per a la cria de conilles en grup, també liderat per Ahmed Salama, investigador del Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
- Validació d'una eina de decisió multiobjectiu per a la indústria porcina: competitivitat econòmica i impacte ambiental (MultiPorc), liderat per Aureli Alabert, director del Servei de Consultoria Matemàtica.
- Validació industrial d'una tecnologia òptica de determinació del pH en l'elaboració del iogurt, encapçalat per Manuel Castillo, director del Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologia dels Aliments.
- El gos de protecció de ramat a les explotacions ramaderes catalanes: com maximitzar-ne l’eficàcia i prevenir riscos?, liderat per Giovanna Ciaravino, investigadora del Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals.