10è aniversari de la titulació del Grau en Criminologia i del Doble Grau en Criminologia+ Dret de la UAB

10èAniversari

El 12 de maig es va celebrar el 10è aniversari de la titulació del Grau en Criminologia i del doble grau Criminologia+ Dret de la UAB, a l’Aula Magna de la Facultat de Dret. 

24/05/2023

“Encara queda molt per fer que la criminologia tingui el reconeixement social que mereix”

En motiu del 10è aniversari de la titulació del Grau en Criminologia i del doble grau Criminologia+ Dret de la UAB, vam organitzar una jornada per celebrar-ho el passat divendres 12 de maig a l’Aula Magna de la Facultat de Dret de la UAB.

En la inauguració, l’Esther Zapater, Secretària General de la UAB va recordar la seva alegria en els anys que va ser degana de la Facultat (2013-2019) i la seva il·lusió de participar en els actes de graduació de la majoria d’alumni presents a l’acte i de retrobar-los ara. Va mostrar el seu recolzament a la criminologia, explicant la seva participació en les reunions amb la Generalitat per tal de mostrar la importància dels estudis i la necessitat que tenia la nostra societat per incorporar als criminòlegs. Va mostrar la seva alegria i la de la Universitat per que es constituís formalment la Xarxa Alumni de Criminologia.

Tanmateix, Josep Cid, el coordinador del Grau de Criminologia, va inaugurar l’acte amb un discurs, en el que va exposar els seus inicis en l’ensenyança de criminologia i la seva evolució, passant d’impartir una hora en una assignatura de Dret Penal, fins a convertint-se en un Grau en el 2009. Seguidament, va destacar algunes idees de la seva perspectiva en la criminologia: “Els professionals en criminologia som una peça essencial per aconseguir una societat pacífica i segura”. A més, va voler ressaltar que “encara queda molt per fer per que la criminologia tingui el reconeixement social que mereix”. Finalment, va agrair l’alumnat i els companys que ha tingut i l’orgull que sent ser coordinador del Grau de Criminologia de la UAB.

Així mateix, Santiago Redondo, professor i Catedràtic de criminologia de la UB, va estar al càrrec d’impartir la conferència inaugural anomenada “Idees criminològiques i literatura picaresca”. En aquesta, va analitzar la literatura picaresca, analitzant les seves obres més emblemàtiques (como El Lazarillo de Tormes, El Buscón, Rinconete y Cortadillo) i va mostrar com en aquesta literatura ja apareixen explicades d’una manera  bella i divertida, les principals idees de la criminologia sobre el començament, la continuïtat i la cessació de la carrera delictiva. Va animar als alumni a reprendre aquestes lectures d’autors clàssics per tal de gaudir i, a la vegada, il·luminar el seu coneixement criminològic.

La celebració va seguir amb un debat, on alumni amb diverses trajectòries professionals, havien d’intervenir mitjançant unes preguntes plantejades en perspectiva de l’evolució de la criminologia.

Finalment, l’acte es va tancar amb la intervenció del coordinador Josep Cid i un sopar acompanyat amb música. Va ser una jornada memorable.